Un ciclu de conferințe despre muzica românească a susținut Valentina Sandu-Dediu în Marea Britanie, la prestigioasa Universitate din Durham. Temele abordate cuprind problematici diverse, de la istoria muzicii și muzicologiei românești la analize și imersiuni în muzica românească de avangardă a secolului trecut. Titlurile conferințelor susținute pe parcursul lunilor ianuarie și februarie 2024 sunt edificatoare: La marginea Europei: ce știm despre compozitorii români? (23 ianuarie, Hatfield College),  Sanctuare dacice, zei și eroi în muzica românească a anilor 1970 și 1980 (29 ianuarie, Cosin’s Hall), Spiritualitatea și etosul: cuvinte-cheie în muzicologia românească postbelică (6 februarie, Facultatea de muzică a Universității Durham), A scrie și a rescrie istorii ale muzicii. Schimbare de mentalitate în muzicologia românească (17 februarie, keynote speech la Conferința anuală a Grupului pentru studii muzicale est-europene – BASEES).

Iată ce ne-a declarat protagonista în legătură cu acest ciclu de conferințe: Începând cu luna ianuarie 2024, sunt invitată pentru un semestru în grupul internațional de bursieri asociat Institutului de Studii Avansate de la Universitatea din Durham. În diferitele conferințe și seminare pe care le susțin în această calitate am reușit să stârnesc interesul colegilor britanici pentru peisajul muzicilor românești din secolul XX, fie creionând peisajul general al ideologiilor și tendințelor, fie oprindu-mă la anumite aspecte ale compoziției și muzicologiei românești postbelice.

Valentina Sandu-Dediu este membră a biroului secției de muzicologie a Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, prof. univ. dr. la Universitatea Națională de Muzică din București, doctor honoris causa al Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, al Universității de Arte „George Enescu” din Iași și al Universității din Craiova. De asemenea, este rector al Colegiului Noua Europă din București.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.