Cea mai recentă producție a TEATRULUI MUZICAL AMBASADORII, baletul La Piață, adaptare după Mihail Jora, este pregătită pentru întâlnirea cu publicul. Noile restricții stabilite împotriva răspândirii epidemiei de Coronavirus impun, însă, ca premiera să fie reprogramată online. Aceasta va fi accesibilă publicului în zilele de 3 și 4 aprilie.
Regia și coregrafia spectacolului îi aparțin lui Valentin Stoica, scenografia este creația Vioricăi Petrovici și ilustrația muzicală este semnată de Viorel Andrinoiu. La pian: Andrei Racu.
În scenă evoluează în prim-plan soliștii de balet: Alis Gheorghe, Daniel Goliță, Alexandru Mălăeru, Carmen Mărgărit, Ana Mihai, alături de soliștii canto: Andreea Bucur-Blidariu, Camelia Cuzub, Sergiu Neamțu, Silviu Alexandru Mihăilă.
Din distribuție fac parte și actorii Octavian Ene, Natalia Dragomir, împreună cu artiștii de circ: Vlad Benescu, Georgeta Ciocîrlan, Adrian Tudor.
Ansamblul de balet și canto al TMA este completat de tinerii artiști: Monica Andreea Cosma, Octavian Iuga, Constantin Chița, Silvia Ionașcu, Doru Farmazon, Claudia Iagăr, Remus Tegzeș, Jennifer Dumitrașcu, Ioana Iordănescu, Bogdan Șerban.
Montarea pornește de la primul balet românesc, creat în 1928 de celebrul compozitor Mihail Jora, personalitate complexă a școlii muzicale românești din secolul XX, de la a cărui naștere sărbătorim 130 de ani. Acest tablou coregrafic, cum l-a denumit autorul, aduce în prim plan lumea pestriță a unui bâlci din Bucureștii perioadei interbelice, pe fundalul căruia se derulează o poveste de dragoste. Pentru a spori verva și culoarea specifică unui asemenea spațiu citadin, echipa artistică aduce în scenă, ca noutate, acrobații, momente comice și alte elemente de circ.
Chiva, o fată frumoasă și săracă, este curtată de un tânăr plin de intenții bune, însă prea modest pentru așteptările ei. Acesta, ca simplu îngrijitor al caruselului, cu care îi distrează în fiecare zi pe copiii veniți la bâlci, nu se potrivește planurilor tinerei. Naivitatea ei și dorința de a-și depăși cu orice preț condiția o fac să nu ia în seamă sentimentele sincere ale junelui, contând pe mirajul unei eventuale căsătorii din interes. Astfel, se declanșează un șir de încurcături vesele, ale căror protagoniști sunt: Polițistul Fănică și logodnica lui, Bufonul chefliu, Afaceristul, Ghicitoarea, Florăreasa, Flașnetarul, Vânzătorul de ziare și alte personaje tipice unei piețe de iarmaroc.
Baletul La Piață se distinge printr-o bogăție de nuanțe pe care Mihail Jora le tratează în spiritul unui folclor specific zonelor mărginașe ale unui oraș, îmbogățite cu o orchestrație îndrăzneață, eliberată de canoanele începutului de secol XX, pe care își pune amprenta și un lirism discret colorat cu ascuțite nuanțe de umor. Din muzica baletului se revarsă un torent de voie bună, de veselie, de scene burlești, dar și de momente lirice admirabil pictate prin tratarea orchestrală.
Vă invităm, așadar, la un spectacol antrenant și plin de voioșie, în care veți descoperi cum, dincolo de nivel social și tentații materiale, dragostea adevărată, pornită din suflet, rămâne eterna și mereu uimitoarea poveste, care încălzește inimile tuturor.
Spectacolul va putea fi vizionat în baza unui link unic de accesare, valabil în zilele de sâmbătă 3 aprilie și duminică 4 aprilie, în intervalul orar 9:00-21:00. Detalii despre achiziționarea de bilete se pot găsi pe platforma Ticketstore.ro https://www.ticketstore.ro/ro/eticheta/9/teatrul-muzical-ambasadorii, pe pagina de Facebook https://www.facebook.com/teatrulmuzicalambasadori și pe website-ul TEATRULUI MUZICAL AMBASADORII .
TEATRUL MUZICAL AMBASADORII este cea mai tânără instituție publică de spectacole și concerte, aflată în subordinea Ministerului Culturii, al treilea ansamblu artistic dedicat copiilor și tinerilor fondat în 2019 de criticul muzical Smaranda Oţeanu-Bunea, după Opera Comică pentru Copii și Teatrul Stela Popescu. TMA își desfășoară activitatea la Palatul Național al Copiilor din București. Obiectivul său este promovarea valorilor muzicale și coregrafice românești și universale, în țară și în lume. Repertoriul instituției este divers, cuprinzând spectacole de operă, balet, musical, folclor.