Între 20 şi 24 septembrie 2023, Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti, marchează împlinirea a 564 de ani de la prima atestare documentară a Bucureştiului prin organizarea proiectului „Zilele Bucureştiului”, o serie de evenimente culturale cu acces gratuit la ARCUB – Hanul Gabroveni, în cadrul Piaţa Festivalului Internaţional George Enescu şi în cadrul Străzi deschise – Bucureşti, Promenadă urbană. Din programul ediţiei „Zilele Bucureştiului 2023” fac parte expoziţii documentare, de pictură şi fotografie, evenimente de dans şi un concert de muzică.

 

ExpoziţiE DOCUMENTARĂ „București. O stratigrafie în hărți și planuri” | 13 septembrie – 1 octombrie 2023 | ARCUB – Hanul Gabroveni, PARTER: Sala Bolţilor

 

Expoziţia documentară invită bucureştenii în Centrul istoric, în clădirea monument istoric a Hanului Gabroveni, să descopere povestea oraşului Bucureşti la mijlocul secolului 19, reconstruit prin intermediul planurilor şi hărţilor existente, precum şi a câtorva imagini de arhivă, dar şi a unor machete 3D. „Veți putea retrăi într-o atmosferă autentică de la 1846: străzi sau clădiri impozante care au rezistat până astăzi, locuri prin care au trecut mari personalități istorice, târguri aglomerate, trăsuri și calești trase de cai, evenimente și istorii captivante sunt dezvăluite prin prisma planurilor și hărților Bucureștiului de odinioară,” explică Mihai Florea, muzeograf Muzeul Național de Istorie a României, care a curatoriat expoziţia de la ARCUB alături de Ştefan Huţanu, arhitect şi designer 3D.

 

Expoziţia beneficiază de acces gratuit doar în perioada 20-24 septembrie, cu ocazia „Zilelor Bucureştiului” şi este organizată de Primăria Capitalei, prin ARCUB Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti, alături de Muzeul de Istorie a României și Ministerul Culturii, în parteneriat cu Muzeul Municipiului București şi Lavița Verde. Expoziţia poate fi vizitată de marţi până duminică, între orele 12.00 şi 20.00.

 

EXPOZIŢII DE FOTOGRAFIE „Vremuri blurate” şi „Arhiva foto 1992-1993” | 13 septembrie – 1 octombrie 2023 | ARCUB – Hanul Gabroveni, PARTER: Sala LIBRĂRIE, SALA ARCELOR

 

Printre rarele ocazii de a (re)vedea Bucureştiul la începutul anilor ’90, expoziţiile de fotografie semnate de Dragoş Lumpan  prezintă lucrări din perioada timpurie de formare a artistului, fotografii alb-negru, realizate prin metoda clasică a developării filmului. Dacă lucrările expuse în „Vremuri blurate” aduc în prim plan fotografii realizate la începutul anului 1992, cu trecătorii de pe Bulevardul Magheru, în apropierea Teatrului Nottara, imaginile expoziţiei „Arhiva foto 1992-1993” formează un portret colectiv al României de acum 30 de ani, surprinzând o serie de evenimente sociale, politice şi culturale ale vremii.

Cele două expoziţii pot fi vizitate în spaţiile expoziţionale din pasajul Hanului Gabroveni şi beneficiază de acces gratuit doar în cadrul evenimentului „Zilele Bucureştiului”, din perioada 20-24 septembrie. Expozițiile sunt organizate de Asociația CALD și Lumina pe cale, în parteneriat cu Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București. Expoziţiile pot fi vizitată de marţi până duminică, între orele 12.00 şi 20.00.

 

EXPOZIŢIE PREMIERĂ „MÉMOIRES – RETROSPECTIVĂ SAMY BRISS” | 23 SEPTEMBRIE – 12 OCTOMBRIE 2023 | ARCUB – HANUL GABROVENI, ETAJ: SALA COLOANELOR, SALA LIPSCANI

 

Cea mai mare expoziție retrospectivă din România a artistului israelian de origine română Samy Briss, „MÉMOIRES” prezintă, în premieră publicului bucureştean, lucrări de pictură, sculptură, grafică din toate etapele de creaţie, inclusiv câteva dintre lucrările care trebuiau să facă parte din expoziţia interzisă în România în anul 1959. Ele sunt completate de repere de viaţă personală şi artistică, de asemenea, neeexpuse în România: fotografii din atelier, scrisori de la personalităţi importante ale lumii culturale internaţionale.

 

Expoziţia se deschide publicului în cadrul „Zilele Bucureştiului” şi este organizată în parteneriat cu Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, Ambasada Israelului în România, Institutul Cultural Francez și Uniunea Artiştilor Plastici din România.

 

EXPOZIŢIE DE PICTURĂ „ALEGORII GALANTE” | 23 SEPTEMBRIE – 12 OCTOMBRIE 2023 | ARCUB – HANUL GABROVENI, ETAJ: SALA GABROVENI

 

După ce a expus în Statele Unite, Europa, Liban şi Israel, artista de origine română Manuela Holban-Ioanid prezintă la ARCUB – Hanul Gabroveni expoziţia solo „Alegorii galante”. De la personaje reale (Casanova, Saskia, Maria Antoaneta) la personaje fictive (Meninele lui Velasquez, Salomea, Herod) din lumea artei sau paginile istoriei, expoziţia creează o atmosferă de sărbătoare galantă, cu flair carnavalesc, în spatele căreia se ascund alte povești, alte realități, la care privitorul este invitat să le descopere. „Alegorii galante” include lucrări expuse pentru prima dată, dar şi lucrări care au figurat în expoziţii organizate în România şi tel Aviv în perioada 2022-2023. Expoziţia este organizată de Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti.

 

 

CONCERT „POVESTE DIN BUCUREŞTIUL DE ODINIOARĂ” | 23 SEPTEMBRIE, ORA 20.00 | PIAŢA FESTIVALULUI INTERNAŢIONAL GEORGE ENESCU

 

Atmosfera Micului Paris este evocată la „Zilele Bucureştiului” de concertul „Poveste din Bucureştiul de odinioară” programat sâmbătă, 23 septembrie, pe scena Pieţei Festivalului Enescu. De la celebrele tangouri, foxtrot-uri și swing-uri ascultate cu precădere în teatrele de vodevil și de Revistă ale Bucureștiului de odinioară, la muzica clasică și cea de cafe-concert, spectacolul propune o incursiune în viața fascinantă a poveștilor unei lumi aproape pierdute și îngropate sub straturi de uitare și pe care muzica o reconstituie într-un mod inegalabil. Concertul prezintă muzică uşoară românească în interpretarea Mirunei Ionescu şi a lui Valentin Albeşteanu, acompaniaţi de Orchestra Simfonică a Filarmonicii din Râmnicu Vâlcea „Ion Dumitrescu”, dirijată de Tiberiu Dragoş Oprea, şi de Taraful de Oraş.

 

 

NOAPTEA DANSULUI #2 | 23 septembrie, orele 17.00-20.00 | „Străzi deschise – Bucureşti, Promenadă urbană”: În faŢa muzeului naŢional de istorie a romÂniei

 

Cel de-al 21-lea weekend pietonal din seria Străzi deschise – Bucureşti, Promenadă urbană are loc în contextul aniversar „Zilele Bucureştiului”. Astfel, pe 23 septembrie, „Străzi deschise – Bucureşti, Promenadă” propune bucureştenilor și turiștilor a doua ediţie „Noaptea Dansului”, organizată de Creator Media Team. După succesul primei ediţii din acest an, organizată la „Străzi deschise – Bucureşti”, „Noaptea Dansului” se întoarce pe Calea Victoriei şi invită publicul să sărbătorească oraşul prin dans. Peste 200 de dansatori de la peste 15 şcoli de dans au pregătit trei ore de flash-mob-uri, community dance şi momente de interacțiune cu trecătorii.

 

Seria de evenimente „Zilele Bucureştiului” este iniţiată de Primăria Capitalei, prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism a Municipiului Bucureşti şi ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.