Duminică, la România, te iubesc!, Cosmin Savu prezintă reportajul Finlanda la adăpost, despre modelul nordic de apărare, despre conștiința unui popor care a trecut prin repetate invazii și nu stă pe gânduri atunci când vine vorba despre amenințări.

 

Au trecut nouă luni de când războiul ameninţă graniţele şi stabilitatea Europei. Vieţi omeneşti curmate, oraşe întregi ruinate, comunitaţi distruse. Războiul pornit de Rusia în Ucraina a luat prin suprindere Europa dependentă de energia ieftină din răsărit şi adormită în ultimii ani de aparenta schimbare de abordare a moştenitorilor Uniunii Sovietice.

 

Totuși, Finlanda știe de 80 de ani că pericolul vine de la Moscova. De la încetarea celui de-al Doilea Război Mondial investeşte constant în protejarea populaţiei și și-a conturat strategia de apărare, care are în centrul ei protejarea cetățenilor și modul în care aceștia participă activ la viața țării. Sub Helsinki se mai întinde un oraş săpat în stâncă, ce are toate dotările necesare pentru supravieţuire.

 

Echipa România, te iubesc! a coborât în buncărele finlandeze şi a aflat poveştile adăposturilor care au funcţionalitate multiplă – de apărare, dar şi de utilizare pe timp de pace.

 

Finlandezii nu își uită istoria și sunt mereu pregătiți pentru ce-i mai rău. Finlanda la adăpost, un reportaj de Cosmin Savu, duminica aceasta, de la ora 18:00, la România, te iubesc!. Emisiunea poate fi vizionată, în avans, pe VOYO.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.