La finalul anului 2020, familia unteatru s-a mobilizat într-o inițiativă fără precedent, pentru a trage un semnal de alarmă privind viitorul incert al spațiilor culturale independente, grav afectate de pandemie. Timp de 8 zile, o cameră a transmis 24h/24 live din sala de teatru, pentru a aminti autorităților că inima unteatru continua să bată. Anul acesta, pe 27 martie, de Ziua Mondială a Teatrului, spectatorii de pretutindeni vor putea urmări gratuit documentarul ș.a.m.d., o selecție a câtorva dintre cele mai emoționante momente surprinse în timpul performance-ului colectiv. Materialul va fi disponibil pe durata întregii zile, pe platforma cinematic.unteatru.ro.

Peste 50 de actori, regizori, coregrafi, scenografi și artiști muzicali, colaboratori constanți ai teatrului sau prieteni vechi ai proiectului independent, s-au alăturat acestui demers, acceptând invitația de a transmite un mesaj. Prezenți în fața camerei care a transmis live aproximativ 190 de ore fără întrerupere, protagoniștii documentarului-manifest și-au ales în mod individual forma de exprimare. Unii au ales să le citească celor de-acasă, alții și-au pregătit cina în direct, au dansat, s-au antrenat, au povestit amintiri din culise, au repetat pentru spectacolele în pregătire sau pur și simplu au privit în tăcere obiectivul camerei de filmat.

Transmisiunea s-a încheiat imediat după ce autoritățile au declarat public că vor găsi o soluție de susținere a teatrelor independente. Din acel moment, sălile de spectacol s-au închis și redeschis de vreo câteva ori, fără niciun avertisment. La doi ani de la suspendarea activității din sălile de spectacol, teatrele funcționează din nou fără restricții, la 100% din capacitatea sălilor. Nicio formulă reală de ajutor dedicată spațiilor culturale independente grav afectate de contextul pandemic nu a fost aplicată până în zilele noastre.

Documentarul ș.a.m.d. cuprinde o colecție a celor mai emoționante momente surprinse de camera din sala unteatru, selecționate și curatoriate de editorul Ada Mocanu din peste 190 de ore de filmare. Actorii Alina Berzunțeanu, Richard Bovnoczki, Florina Gleznea, Ionuț Grama, Nicoleta Lefter, Silvana Mihai, Bogdan Nechifor, Liviu Pintileasa, Mihaela Trofimov și Florentina Țilea, regizorii Peter Kerek, și Zsuzsana Kovacs, scenografa Maria Nicola, artiștii Alex Ștefănescu și Mara Halunga sunt doar câteva dintre personalitățile pe care iubitorii de teatru din toată lumea le vor putea urmări duminică, pe 27 martie, în documentarul difuzat gratuit pe platforma cinematic.unteatru.ro.

Ș.a.m.d. va rămâne disponibil online și după Ziua Mondială a Teatrului, spectatorii având posibilitatea de a-l accesa oricând, de oriunde, în sistem pay per view.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.