Filmele de avangardă se întorc în sălile de cinema din capitală, la cea de-a 11-a ediție a Festivalului Internațional de Film Experimental București (BIEFF). Între 17 și 21 noiembrie, evenimentul dedicat noilor forme de explorare a limbajului cinematografic aduce pe marile ecrane cele mai apreciate experimente cinematografice ale anului, invitând publicul să reflecteze asupra naturii umane și asupra aspectelor care o definesc. Are we human? – tema ediției din acest an, adresează o întrebare la care spectatorii vor căuta răspunsuri împreună cu artiștii invitați la festival, prin intermediul unui amplu program de proiecții, instalații și dezbateri, organizate la Cinemateca EforieCinema Elvire Popesco și la Muzeul Național de Artă al României, în Sala Auditorium.

Un punct de intersecție al inovației și al libertății creative, BIEFF își continuă la această ediție misiunea de a explora perspective unice asupra unor subiecte relevante pentru societatea contemporană, creând un spațiu favorabil dezbaterii și dialogului. Tema în jurul căreia va fi construită experiența de festival în 2021 se întoarce asupra unui subiect îndelung dezbătut în ultimele două milenii, dar care a devenit cu atât mai urgent odată cu accelerarea evoluției tehnologiei: identitatea ființei umane. Printr-o selecție generoasă de filme prezentate și premiate în cadrul evenimentelor cinematografice din întreaga lume, însoțite de o serie de discuții și dezbateri la care vor participa creatorii acestora, spectatorii din București sunt invitați să exploreze abordări inovatoare ale umanității și a fragilității ei.

,,Pe măsură ce noile tehnologii devin o parte din ce în ce mai prezentă a sinelui nostru extins, ne transformăm deja în cyborgii viitorului. Prinși între aspirații utopice pentru specia noastră și alterări distopice ale lumii în care trăim, am ajuns la un punct de cotitură care cere transformarea radicală a societății umane. Cum putem așadar să înțelegem și să integrăm noi forme de alteritate (roboți, cyborgi, AI etc.) în realitățile noastre sociale mereu în schimbare fără să re-evaluăm propria noastră identitate ca oameni?’’, punctează Oana Ghera, directorul artistic al festivalului.

,,Ești un robot? Confirmă că nu ești. Telefoanele, tabletele și computerele noastre ne cer să ne afirmăm identitatea printr-o negație. Iar noi, ca oameni, insistăm să ne afirmăm puterea asupra celorlalți prin negarea unor experiențe și identități singulare sau colective în numele unor constructe efemere precum granițele, rasa, genul, credințele religioase, identitățile naționale și/sau statutul economic. Ceea ce ridică întrebarea: ce mai înseamnă astăzi să fii om? Și ce valoare mai are umanitatea dacă alegem să continuăm să ne dezumanizăm pe noi și pe celălalt prin instrumentalizarea alterității? Acestea sunt întrebările la care invităm publicul să răspundă pe măsură ce descoperă lucrările incluse în programul festivalului nostru.’’, adaugă Oana Ghera.

După ediția din 2020, desfășurată într-o formulă hibrid, în mediul online și galeriile de artă din capitală, lucrările incluse în selecția oficială BIEFF.11 se întorc pe marele ecran, într-un maraton de evenimente adresate tuturor celor interesați să exploreze noi limbaje cinematografice. Filmele incluse în Competiția Internațională concurează pentru Marele Premiu BIEFF 2021. Juriul va acorda celor mai bune scurtmetraje prezentate în acest an și Premiile pentru Regie și Concept Vizual, dar va desemna și câștigătorul Competiției Naționale, aflată la prima ediție din istoria evenimentului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.