Imaginația nu cunoaște limite în poveștile animate care se pregătesc să-i întâlnească pe cei mici la cea de-a 16-a ediție a Festivalului Internațional de Film de Animație Animest. În perioada 8-17 octombrie, titlurile din secțiunea competițională Minimest se întorc pe marile ecrane din București, spre încântarea copiilor care se vor bucura, la această ediție, și de o amplă selecție de lungmetraje dedicate lor. Filmele din competiție vor putea fi vizionate atât la cinema, cât și online, pe platforma festivalului, de pe orice dispozitiv, de oriunde din România. Proiecțiile dedicate celor mai tineri fani ai animației vor fi însoțite de un program antrenant de ateliere creative.

Cele 20 de scurtmetraje selectate în competiție la secțiunea film pentru copii adună o varietate de tehnici de animație (desen 2D, stop motion, 3D, colaj, teatru de umbre animat, elemente din lumea vegetală animate) și mai ales o bogăție de teme ce rezonează cu interesele copiilor de azi: preocuparea pentru un mediu curat și protejarea acestuia, prietenia, relația dintre generații, legătura puternică dintre copii și animalele de companie, puterea de a trece cu curaj peste evenimente mai puțin plăcute, acceptarea diversității în comunitate, respectul față de cei mai puțin norocoși, reinterpretarea originală a literaturii pentru copii.

Filmele sunt create de profesioniști cu experiență, dar și de studenți în animație la școli de prestigiu din Europa, cu titluri selectate chiar pe lista de filme eligibile la Oscarul pentru Cel mai bun scurtmetraj animat. Scurtmetrajele Minimest se adresează mai ales copiilor cu vârste între 6 și 12 ani, dar pot fi vizionate cu plăcere și de către adulți. În buna tradiție a festivalului, cel mai bun scurtmetraj pentru copii va fi ales de către un juriu format din trei copii și va fi anunțat în cadrul Galei de decernare a premiilor Animest, pe 16 octombrie.

La cea de-a 16-a ediție Animest, copiii interesați să descopere procesul de creație din spatele filmelor de animație preferate sunt invitați să participe la atelierele susținute de profesioniști în perioada 9-17 octombrie. Mici artiști cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani vor face primii pași în lumea animației stop-motion sub îndrumarea lui Radu Lile, care îi va învăța cum să creeze propriile lor scenarii și personaje, din materiale care le sunt la îndemână mereu: hârtie colorată, plastilină, accesorii de birotică, obiecte uzuale. Ulterior, personajele vor prinde viață sub lentila telefonului mobil, cu ajutorul căruia copiii vor crea un scurt film animat. Toate cunoștințele dobândite la atelier pot fi repetate ulterior acasă, alături de întreaga familie.

În zilele de weekend, pe 9, 10, 16 și 17 octombrie, cei mici sunt invitați să pătrundă în lumea fascinantă a benzilor desenate. Pe parcursul atelierelor, autorul și profesorul de benzi desenate Mihai I. Grăjdeanu îi invită pe copii să parcurgă primii pași necesari pentru a crea o fâșie sau o pagină de bandă desenată, până la realizarea propriei reviste sau cărți. Lucrările participanților vor fi incluse într-o revistă tipărită de Animest la finalul celei de-a 16-a ediții.

Pentru copiii cu vârste cuprinse între 9 și 12 ani, Agata Tabacu va susține un curs intensiv de stop-motion animation. Pe parcursul a cinci zile, aceștia se vor familiariza cu noțiunile de bază și principiile animației, vor învăța cum să spună povești prin imagini, vor scrie un scenariu, vor crea personaje și fundaluri iar în final vor pune totul cap la cap într-un film animat, cu ajutorul aparaturii profesioniste.

În aceeași perioadă, se va desfășura online ultima etapă a Incubatorului de animație, proiectul Animest ce își propune să le ofere liceenilor din România și Republica Moldova resursele necesare pentru a-și transforma înclinațiile artistice în aptitudini necesare pentru dezvoltarea filmelor de animație. Cei 10 finaliști selectați în urma procesului de mentorat susținut de regizorul și animatorul Paul Mureșan sunt: Clara Amariței, Miriam Arvunescu, Robert Blănaru, Caterina Cherecheș, Ariana Alexandrina Moldovan, Ioana Pătrașcu, Florentina Maria Pîrjol, Mara Pop, Mihaela Ștețco și Alisa Vasiliu.

„Cei aleși au arătat flexibilitate și evoluție pe parcursul a câteva luni și le dorim tuturor să țină cont de sugestiile primite în incubator, fiindcă, credem noi, o să le fie de folos de-a lungul carierei lor”, subliniază Paul Mureșan.

Următoarea provocare va presupune crearea unor secvențe animate, ce vor avea la bază lucrările dezvoltate în prima etapă. Prin acest demers, Animest își continuă misiunea de a forma și de a susține noi generații de artiști animatori, oferindu-le contextul și instrumentele necesare dezvoltării aptitudinilor creative.

Academia Minimest

Noutatea acestei toamne o reprezintă Academia Minimest, care va debuta la începutul lunii octombrie și se prelungi până la mijlocul lui noiembrie. Un proiect educațional născut din entuziasmul generat de tradiționala secțiune din cadrul festivalului Animest dedicată celor mici, Academia Minimest se va desfășura atât online, cât și în sala de cinema în perioada 1 octombrie – 15 noiembrie. Proiectul educațional integrează filmul de animație în școala primară, oferindu-le profesorilor și părinților în mod gratuit resurse atrăgătoare, de calitate, prin care copiii de 6-12 ani vor lua contact cu primele noțiuni de cultură cinematografică, însușindu-și mai ușor noțiuni specifice mai multor materii școlare. Proiectul promovează incluziunea, diversitatea și toleranța, gândirea critică, democrația, educația incluzivă și învățarea activă. Școlile care doresc să se alăture proiectului pentru a accesa resursele puse la dispoziție de Academia Minimest, se pot înscrie printr-un email la edu@animest.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.