Proiectul Turnee de poveste în parcurile bucureștene se va încheia pe 18 şi 19 septembrie, de la ora 17, în Foișorul din Parcul Kiseleff cu două titluri celebre : Pianul călător şi Vioara lui Enescu.

Trecătorii vor avea ocazia de a-l asculta sâmbătă, 18 septembrie, de la ora 17, pe pianistul Horia Mihail În cadrul unui proiect cuprinzând concerte susţinute în 11 oraşe din România şi la Chişinău, Turneul Pianul călător – Encore susţinut de pianistul Horia Mihail s-a bucurat de un succes deosebit şi anul acesta prin concerte susţinute în săli şi în aer liber. Un program extrem de atractiv, alăturând cele mai frumoase piese oferite ca bis în cele 10 turnee de până acum, încântă publicul care revine cu entuziasm pentru a asculta pe viu un nou recital Pianul călător susţinut de pianistul Horia Mihail. Trecerea acestui turneu prin oraşe mai mici ale ţării şi rămânerea pianelor de concert la dispoziţia unor astfel de comunităţi este o modalitate de a pune în evidenţă potențialul activităților culturale pentru a promova incluziunea socială. Artele sunt pentru toată lumea şi pot contribui la reinventarea celor de lângă tine. De obicei activitățile culturale joacă un rol mic în zona definită oficial ca parte componentă a incluziunii sociale. Chiar şi aşa, ele pot aduce o contribuție valoroasă şi pot creea soluții cheie, contribuind la dezvoltarea încrederii în sine, spiritului comunitar şi a responsabilității care ajută comunitățile să inițieze şi să asigure proiecte pentru a se regenera. Anul acesta, îl puteţi revedea pe Horia Mihail pe 18 septembrie de la ora 17, într-un concert deschis tuturor, în foişorul din Parcul Kiseleff.

.           Duminică, 19 septembrie, de la aceeași oră 17, cei care se vor plimba prin Parcul Kiseleff se vor putea întâlni cu Vioara lui Enescu şi respectiv cu violonistul Gabriel Croitoru, acompaniat de pianistul Horia Mihail. Turneul Vioara lui Enescu este un eveniment care aduce în faţa publicului un exemplu unic de generozitate artistică: Gabriel Croitoru şi legendara vioară Guarneri del Gesù pe care a cântat George Enescu (instrument pus la dispoziție și aflat în patrimoniul Muzeului Național George Enescu) străbat România alături de pianistul Horia Mihail pentru al zecelea an, aducând muzica aproape de comunităţile celor mai diferite oraşe din România. O călătorie spectaculoasă la fiecare ediţie, un dialog cultural şi muzical dincolo de prejudecăţi şi false bariere, un gest de necondiţionată onestitate faţă de actul artistic, turneul are ediţii anuale din 2012 şi numeroase extensii internaţionale.

O invitaţie la a degusta muzica clasică într-o ambianţă relaxată, mai precis 3 weekenduri cu muzică clasică în foişor, este ceea ce a propus ediţia specială din septembrie 2021 a proiectului Turnee de poveste în parcurile bucureştene, organizat sub genericul Bucureşti, oraş deschis 2021, în 4/5 şi 18/19 septembrie în Foişorul din Parcul Kiseleff şi 11/12 septembrie în Foişorul din Parcul Bazilescu. Toate concertele încep la ora 17:00.

            Genericul Turnee de poveste s-a născut în timp, pe măsură ce lângă Pianul călător venea Vioara lui Enescu, lor li se alătura Flautul fermecat sau Clasic la puterea a treia – Violoncellissimo, mai recent O harpă de poveste sau Croitoru String Virtuosi. Interpreţi de muzică clasică din mai multe generaţii au colindat toată ţara, dar au revenit de fiecare dată în Bucureşti, de unde au plecat, au ieşit în parcuri şi în felurite locuri în aer liber, de câte ori a existat ocazia în ultimii 10 ani. Anul acesta au revenit în Bucureşti, oraş deschis 2021 cu Turnee de poveste în parcurile bucureştene.

Când în capitală are loc Festivalul “George Enescu”, noi încercăm să fim aproape de cei care nu au acces în sălile de concert din felurite motive şi să aducem muzica clasică în locul în care bucureştenii îşi petrec, de multe ori, după-amiezile de sfârşit de săptămână – în parcuri. Am ales foişoarele, cele din care, de când există parcurile în Bucureşti, se auzea muzică.

Acum avem 3 weekenduri de poveste cu muzică clasică în foişor

De-a lungul anilor, începând din 2011, turneele de poveste s-au impus în peisajul cultural românesc prin spectaculozitate, programe variate, virtuozitatea și clasa internațională a artiştilor, dar, mai ales, pentru faptul că fiecare ediţie a spus o poveste despre muzica clasică, ceea ce a atras în sălile de concerte un public din ce în ce mai numerous, mai ales tineri.

Prin abordarea inedită, turneele au schimbat mentalităţi, percepţia asupra acestui gen de muzică fiind acum una mult mai relaxată, ea devenind accesibilă atât celor mai buni cunoscători, cât şi copiilor de la sate sau din oraşele mici, de exemplu, care, până la sosirea turneului în localitatea lor, nu văzuseră încă un concert pe viu.

 

https://youtu.be/ZGo_wuERJyA

 

www.turneedepoveste.ro

 

Proiect co-finanțat de Primăria Capitalei prin ARCUB în cadrul Programului

București – Oraş deschis 2021. Pentru informații detaliate despre programul de finanțare al Primăriei Municipiului București prin ARCUB, puteți accesa www.arcub.ro. Continutul acestui material nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Primariei Municipiului Bucuresti sau ARCUB.

 

Organizator : Fundaţia Marconi pentru Comunicare, Relaţii Publice şi Educaţie

Coproducător : Radio România

Partener :Primăria sectorului 1

Parteneri culturali : Pro Contemporania, The Culture Club

Cu sprijinul : Senia, Muzeul Naţional George Enescu, JTI, BRD Groupe Société Générale, Jorom, Alliance Healthcare

Parteneri media : Mediatrust, România TV, Liternet,  Agenţia de carte, Observator cultural, The Culture Hub, Viewfinder Solutions.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.