10 actori talentați de teatru se pregătesc de întâlnirea cu lumea cinematografiei la cea de10-a ediție a programului 10 pentru FILM. O rampă de lansare dedicată artiștilor care s-au remarcat pe scenele teatrelor din România, dar nu au avut încă șansa de a se afirma pe marile ecrane, programul îşi propune să promoveze figuri noi în filmul românesc.

Până în prezent, 90 de actori au fost promovați în cadrul proiectului. Aflaţi la debut sau cu roluri secundare la activ, cei 10 actori selectați la această ediție vor fi prezentați la TIFF 2021 (23 iulie-1 august), unde vor beneficia de materiale de prezentare – fotografii și video – și de întâlniri cu profesioniști din industrie.

Actorii selectaţi la această ediţie sunt: Daniel Beșleagă (Teatrul Tineretului din Piatra-Neamț), Romanița Ionescu și Alex Calangiu (actori ai Teatrului Național ,,Marin Sorescu’’ din Craiova), Blanca Doba (Teatrul ,,Maria Filotti’’ din Brăila, Teatrul de Comedie, Teatrul Dramaturgilor, Teatru Metropolis) – nominalizată în 2019 la Premiile UNITER pentru Debut și câștigătoarea Premiului 10 pentru FILM la Gala HOP în 2017, Diana Fufezan (Teatrul Național ,,Radu Stanca’’ din Sibiu), Alexandru Liviu Ionescu – distins cu Premiul 10 pentru FILM la Gala HOP 2020, Zita Ema Moldovan (Compania de Teatru Giuvlipen), Matei Rotaru (Teatrul Național ,,Lucian Blaga’’ din Cluj-Napoca), Theodora Sandu (Teatru ,,Toma Caragiu’’ din Ploiești) – câștigătoarea premiului 10 pentru FILM la Gala HOP 2019) și actrița și regizoarea independentă Armine Vosganian.

Cei 10 actori au fost propuşi şi selectaţi de un grup de profesionişti din teatru şi film: regizorul și producătorul Tudor Giurgiu – președintele festivalului, criticii de teatru Iulia Popovici, Cristina Rusiecki și Oana Stoica, directorul de casting Florentina Bratfanof, Răzvan Penescu – editorul portalului Liternet și Cătălin Dordea, director de casting și coordonator al proiectului 10 pentru F. Ei vor fi prezentați la TIFF 2021, în cadrul Zilelor Filmului Românesc, unde vor avea șansa să-i întâlnească pe regizorii, producătorii, directorii de casting și jurnaliștii invitați ai ediției.

90 de actori au fost selectați în ultimii ani în programul Zece pentru FILM. Mulți dintre ei au interpretat ulterior roluri de succes în lungmetraje și seriale TV foarte apreciate. Printre aceștia se numără Elena Purea (Tata mută munții), Csaba Ciugulitu (Valan – Valea sufletelorÎntre Chin și Amin), Cristian Balint (The Blacklist), Rareș Andrici (Bacalaureat), Vlad Bălan (Valea Mută), Nicoleta Lefter (ContraindicațiiPovestea unui pierde-vară), Maria Obretin (The NunUmbre6,9 pe scara Richter), Carmen Florescu (Parking), Silvana Mihai (Mia își ratează răzbunareaUmbre),  Ana Covalciuc (Câteva conversații despre o fată foarte înaltă), Eduard Trifa (Scara), Lucian Pavel (BerlinerUn pas în urma serafimilor).

Programul 10 pentru FILM este realizat cu sprijinul: IQOS și ECCO.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.