O primă etapă a turneului naţional Orgile României, ajuns la a treia sa ediţie, se apropie de final, continuând incursiunea în istoria acestui fabulous instrument pe teritoriul României, invitând la descoperiri şi redescoperiri ale unui tezaur cultural ascuns, prin recitaluri extraordinare susţinute în catedrale şi biserici catolice şi evanghelice din Bucureşti, Deva, Sibiu, Braşov şi Cluj Napoca, de tânărul organist Eduard Antal.

În vara anului 2021, Turneul naţional „Orgile României” propune o a treia ediţie, mai specială, care a început pe 27 iunie, dar nu ştim când se va termina. Primul concert a avut loc pe 27 iunie la Catedrala Sf. Iosif din Bucureşti, după care turneul a continuat pe 1 iulie, la Biserica Reformată din Deva, pe 2 iulie, la Biserica Evanghelică Sf. Ioan din Sibiu, în cadrul festivalului “Zilele muzicale româno-americane” şi pe 4 iulie, la Braşov, la Biserica Romano-Catolică Sf. Petru și Paul, urmând să continue cu un concert programat pe 16  iulie, ora 19 – Cluj Napoca, Biserica Piaristă – Biserica Romano-Catolică „Sfânta Treime” în  Stagiunea Concertelor de vară KlausenMusik 2021.

În luna august, sunt programate alte concerte în biserici romano catolice din Moldova. Detalii despre acestea vor fi comunicate în luna august pe www.orgileromaniei.ro.

În bisericile din România există peste 1000 de orgi. Acestea reprezintă un tezaur de tradiție culturală pe cât de bogat, pe atât de neștiut de public. Repertoriul ales de Eduard Antal propune o panoramare plină de culoare a modului în care s-a scris pentru „Regina Instrumentelor” în secole de istorie a muzicii, cuprinzând lucrări adaptate sau scrise în original pentru orgă din repertoriul universal şi românesc din creaţia lui Nicolas de Grigny, Johann Sebastian Bach, George Enescu, Dinu Lipatti, Louis Vierne, Gabriel Faure sau Alfred Hollins.

 

Turneu Național – Orgile României – ediția a III-a – 2021

27 iunie, ora 20 – Bucureşti, Catedrala Sfântul Iosif 

01 iulie, ora 19 – Deva, Biserica Reformată

02 iulie, ora 19 – Sibiu, Biserica Evanghelică Sf. Ioan în cadrul festivalului “Zilele muzicale româno-americane”

04 iulie, ora 19 – Braşov, Biserica Romano-Catolică Sf. Petru și Paul

16  iulie, ora 19 – Cluj Napoca, Biserica Piaristă – Biserica Romano-Catolică „Sfânta Treime” în  Stagiunea Concertelor de vară KlausenMusik 2021

 

https://youtu.be/AhT6ym3w36s

 

Program muzical

Eduard Antal – orgă

Nicolas de Grigny (1672-1703): Veni, Creator Spiritus – en taille à 5

Johann Sebastian Bach (1685-1750): Passacaglia și fuga în do minor BWV 582

George Enescu (1881-1955):  Preludiu din Suita în stil vechi, op. 3

Dinu Lipatti (1917-1950): Nocturnă în fa# minor, op. 6

Louis Vierne (1870-1937): Hymne au Soleil din Suita 2, op. 53

Gabriel Fauré (1825-1924): Siciliana în sol minor, op. 78 din Pelléas et Mélisande

Alfred Hollins (1865-1942): Uvertura de concert nr. 2 în do minor

 

Producător: Pro Contemporania

Coproducători:  Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio România Regional

Cu sprijinul:  JTI, BRD – Groupe Société Générale, JOROM Accent, Alliance Healthcare

Parteneri culturali: Filarmonica de Stat din Sibiu, Primăria Municipiului Deva, Centrul cultural Drăgan Muntean din Deva, Biserica reformată din Deva, Biserica Evanghelică Sf. Ioan din Sibiu, Biserica Romano-Catolică Sf. Petru şi Paul din Braşov, Catedrala „Sfântul Iosif“ din Bucureşti, Biserica Piaristă – Biserica Romano-Catolică „Sfânta Treime”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.