Bijuterii ale cinematografiei ,,silențioase’’ și filme-cult care au făcut istorie primesc un suflu nou la cea de-a 20-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (23 iulie – 1 august, Cluj-Napoca), acompaniate live de muzică originală semnată de mari artiști ai momentului. Prezentate pentru prima dată în România, cine-concertele incluse în programul ediției aniversare vor oferi publicului spectacole ce îmbină magia imaginilor cu experimentele muzicale unice. Biletele pot fi achiziționate deja pe tiff.eventbook.ro.

ra (La Haine), muzică live de Asian Dub Foundation (UK)
Sâmbătă, 24 iulie, ora 21:45, Castelul Bánffy de la Bonțida

La Haine, filmul-cult pentru care Mathieu Kassovitz a obținut trofeul pentru Cel mai bun regizor la Cannes 1995 și trei premii César, revine pe marele ecran, acompaniat live de formația-fenomen Asian Dub Foundation. Povestea la fel de actuală, chiar și la 25 de ani de la premiera în cinema, urmărește 24 de ore din viața a trei tineri, într-un cartier mărginaș al Parisului, măcinat de proteste și abuzuri ale poliției. Scenariul, inspirat dintr-un eveniment similar cu tragedia care a dat naștere mișcării Black Lives Matter, a fost scris de Kassovitz ca reacție la uciderea unui tânăr imigrant de către poliția franceză, în 1993. Colaborarea cu  Asian Dub Foundation nu e deloc întâmplătoare. Reveniți de curând în topurile muzicale britanice, aceștia s-au remarcat încă de la început ca promotori ai drepturilor civile. Muzica lor îmbină perfect ritmurile de dub, rapcore, dancehall și hard ragga-jungle cu influențele punk-rock.

Cine-concert: Fargo by Fragments (Franța)
Luni, 26 iulie, ora 19:00, Casa de Cultură a Studenților

Peisajele înzăpezite din Fargo, filmul-cult al fraților Joel și Ethan Coen, premiat cu două Oscaruri în 1996, revin pe muzica originală a trio-ului francez Fragments. O infuzie de texturi electronice și ambientale, îmbinate armonios cu elemente post-rock, universul sonor al artiștilor francezi îi va însoți pe cinefili într-o călătorie vibrantă prin Minnesota. Inspirat dintr-o serie de crime care s-au petrecut în acel loc la finalul anilor ’80, thriller-ul cu Frances McDormand, Steve Buscemi și Peter Stromare a fost inclus de Institutul American de Film pe lista celor mai importante 100 de filme din istoria cinematografiei.

Infernul, muzică live de Edison Studio (Italia)
Marți, 27 iulie, ora 19:00, Casa de Cultură a Studenților

Moștenirea lăsată literaturii universale de Dante Alighieri este celebrată, la 700 de ani de la dispariția scriitorului și filozofului, printr-un cine-concert marca Edison Studio. Artiștii îi dedică acestuia un proiect muzical inedit, care va acompania live proiecția Infernul (Inferno, 1911), primul lungmetraj italian din istorie, prezentat la TIFF într-o variantă restaurată digital. O bijuterie a cinemaului mut, filmul regizat de Francesco Bertolini, Adolfo Padovan și Giuseppe De Liguoro primește o coloană sonoră care îi va proiecta pe spectatori într-o dimensiune onirică, grație unui „scurtcircuit” continuu între vocile reinventate, peisajele acustice suprarealiste și sunetele ambientale care împing limitele convenționale ale cinematografiei.

Programate inițial la ediția anterioară TIFF și amânate în contextul restricțiilor de călătorie din timpul pandemiei, două spectacole experiment le aduc față în față pe Julie Roué (Franța) și Simona Strungaru (România), două compozitoare, dirijoare și interprete de renume care au acceptat provocarea de a compune coloana sonoră pentru același film mut, un clasic al genului gothic melodrama, Malombra (1917), în regia lui Carmine Gallone. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Festivalul Internațional de Film La Rochelle (Franța).

Malombra – coloană sonoră live de Julie Roué (Franța)
Joi, 29 iulie, ora 20:00, Muzeul de Artă

Julie Roué cântă la pian, chitară și multe alte instrumente, reușind să transforme sunetele obiectelor în muzică. A compus coloana sonoră a peste 40 de filme, unele premiate la Cannes, universul său muzical îmbinând acordurile clasice cu elemente jazz, electro, world music și experimental, cu o puternică influență pop. Va fi prezentă la TIFF alături de percuționistul Stan Delannoy și de Louise Belmas (keyboard, laptop).

Malombra – coloană sonoră live de Simona Strungaru (România)
Vineri, 30 iulie, ora 20:00, Muzeul de Artă

Apreciată pentru experimentele sale muzicale inedite, Simona Strungaru va interpreta propria versiune a coloanei sonore Malombra alături de Sebastian Burneci (trompetă) și Adi Tetrade (percuții). Pianistă și compozitoare, Simona este dirijor permanent al Bucharest Jazz Orchestra și Sonomania, a compus suite simfonice pentru orchestră, live electronics și live street art, coloane sonore pentru animații și musicaluri. Evenimentul programat la această ediție marchează revenirea artistei la TIFF după ce, în 2016, a dirijat Orchestra Operei Maghiare din Cluj, într-un cine-concert memorabil la Castelul Banffy: Haxan.

Biletele au fost puse în vânzare și pot fi achiziționate de pe tiff.eventbook.ro

Festivalul Internațional de Film Transilvania este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Asociația Festivalul de Film Transilvania. Ediția a 20-a va avea loc între 23 iulie și 1 august, cu respectarea tuturor măsurilor de siguranță necesare în contextul actual.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.