Roy Andersson: o experiență ca nici o alta

Să vezi un film de Roy Andersson e o experiență ce nu poate fi comparată cu nimic altceva în cinema-ul de azi”, scrie The Independent. Regizorul suedez are o viziune cu totul specială asupra lumii, un amestec de comedie neagră și absurd, curată bizarerie, dar profund umană și emoționantă.Timp de 25 de ani a regizat doar videoclipuri, iar asta se vede și în filmele lui, gândite ca o succesiune de tablouri fascinante: „Ambiția mea e să regizez fiecare scenă cu extrem de multă precizie”.

După Ruben Östlund (poți vedea 5 dintre filmele lui pe unlimited.tiff.ro), continuăm aventura suedeză cu trilogia Living a lui Roy Andersson. Trei filme multi-premiate, pe care – cel mai probabil – nu le vei uita niciodată.

A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence

Doi vânzători ambulanți încearcă, fără prea mare succes, să vândă dinți de vampir și măști de petrecere. O călătorie în 46 de vigniete originale, amuzante, extraordinare tablouri în mișcare despre absurdul și frumusețea vieții umane.
Leul de Aur, Festivalul de la Veneția, 2014; Propus de Suedia la Oscar
VEZI FILMUL

You, the Living

„Bucurați-vă voi, cei vii…”, un vers din Goethe l-a inspirat pe Andersson să exploreze grandoarea și miicimea vieților noastre, într-un film realizat din schițe tragicomice, cu personaje diferite: un psihiatru care nu mai crede în vindecare, o groupie cu inima frântă, un tâmplar, un om de afaceri la frizer sau un cuplu care se ceartă.
Premiera mondială în Un Certain Regard, Cannes 2007
VEZI FILMUL

Songs from the Second Floor

Proprietarul unui magazin de mobilă își dă foc propriei afaceri pentru a încasa asigurarea și viața lui ia complet altă turnură. O comedie neagră, absurdă, impecabil realizată, despre relația noastră cu eșecul, concentrată în replica unui personaj: „Nu e ușor să fii om”.
Premiul Juriului, Cannes 2000
VEZI FILMUL

Maia Morgenstern, despre scenele dificile din „Balanța”

În al treilea episod al seriei Secvențe, Maia Morgenstern își amintește cât de dificile au fost filmările la „Balanța”, inclusiv din punct de vedere fizic. „A fost foarte dureroasă scena cu furtunul. Cine îl ținea? Domnul Lucian Pintilie”. Proiectat la Cannes în 1992, filmul regizat de Lucian Pintilie este prima producție românească restaurată în format digital 4K.
VEZI INTERVIUL*** Provocați de Alex Bogdan, câțiva dintre cei mai cunoscuți actori români revăd și comentează scene memorabile din cariera lor. Prima serie de 8 interviuri Secvențe poate fi urmărită gratuit, de oriunde din lume. Un nou episod este lansat în fiecare joi pe unlimited.tiff.ro.

Vezi primele 2 episoade:
Victor Rebengiuc despre scena bătăii din „Moromeții”
Tora Vasilescu despre păruiala din „De ce trag clopotele, Mitică?”

Prezentat de Mastercard.

Cauți recomandări de filme? Topul nostru HIGH5 ți le aduce în pastile video de 5 minute. Le poți vedea oricând aici, fără cont: unlimited.tiff.ro/high5

Filme cu pandemii
Antidotul perfect la un an dominat de una dintre cele mai mari crize sanitare din istorie.

Scene de masă din filme românești clasice
Oricât de binecunoscute ar fi scenele de masă din 432Polițist, adjectiv sau Sieranevada, ele și-au luat, dacă nu rețeta, măcar savoarea de la maeștrii cineaști care i-au precedat.

Top filme din Nouvelle Vague
Un clasament în onoarea rebelilor francezi din cinema, care au regizat câteva dintre cele mai valoroase filme din istorie.

Cele mai șocante filme din ultimii 5 ani
Au fost atât de multe, că ne-a fost greu să ne oprim la doar 5 dintre cele mai bune și nebune filme ale ultimilor 5 ani.

DOZA DE APERITIFF

În revista online a TIFF-ului, aperitiff.tiff.ro, găsești interviuri, cronici, articole de opinie despre lumea filmului și High5, top 5-ul nostru în mai puțin de 5 minute.

Cinefilia și pandemia
Janis, Little Girl Blue
The Space In Between – Marina Abramović and Brazil
Interviuri: 
Primul Urs nu se uită niciodată
E un film despre cît de ipocriți sîntem”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.