Misiunea specială a serviciilor secrete britanice pe teritoriul țării noastre la începutul anilor ‘40 face subiectul celui de-al treilea episoad al seriei documentare ce scoate la lumină momente uluitoare din istoria recentă a României. Îl vedem pe 7 martie, de la 16.30, la TVR 1.

 

 

 

În preajma celui de-al Doilea Război Mondial, principalele puteri europene se arătau preocupate de România. Poziția geografică și geostrategică, precum și terenurile petrolifere pe care le deținea făceau din România un partener important în războiul care bătea la ușă. În acest context internațional tulbure, în care se încheiau și se destrămau alianțe, România s-a trezit prinsă în mijlocul unor jocuri periculoase care îi amenințau integritatea și independența. Despre „Operațiunea Autonomous” vorbește cel de-al treilea episod al emisiunii „Omul și timpul” de la TVR 1, difuzat în premieră pe 7 martie, de la ora 16.30.

 

În contextul amintit, Germania, Marea Britanie, Franța și URSS au încercat fiecare, pe rând, să atragă România în sferele lor de influență sau să împiedice alianțe de tot felul. În ciuda acestor frământări, România s-a alăturat Germaniei. După ce această alianță a fost parafată, dincolo de demersurile oficiale, Marea Britanie, URSS și Franța, până la un moment dat, au încercat prin toate mijloacele să o destrame. S-au acordat ajutoare bănești substanțiale, s-au înființat ziare, s-au creat rețele ample de agenți, planuri minuțioase de sabotaj. Eroii principali ai acestui război subteran care se petrecea în Bucureștii anilor 1938 – 1942 erau jurnaliști străini, corespondenți ai marilor jurnale europene, profesori universitari, angajați ai institutelor culturale, ingineri petroliști, guvernante și actrițe de cabaret, dar și români care nu au acceptat niciodată o apropiere de Hitler și cel de al III-lea Reich.

 

Duminică, la „Omul și timpul”, descoperim detalii despre un episod mai puțin cunoscut al intervenției serviciilor secrete britanice pe teritoriul României. O misiune a Serviciilor Executive Speciale, pe scurt  SOE, pentru România, care avea ca scop găsirea unor soluții pentru încheierea unui armistițiu și, implicit, pentru scurtarea războiului. Astfel, Alfred de Chastelain, Ivor Porter și Silviu Mețianu, toți buni cunoscători ai realităților românești, aveau de pus în aplicare „Operațiunea Autonomous”.

 

În ce consta secreta misiune și cum s-a desfășurat ea aflăm în cea de-a treia ediție a seriei „Omul și timpul”, difuzată la TVR 1 duminică, 7 martie, de la ora 16.30.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.