Pe lângă nominalizările la Globul de Aur, cele mai proaspete vești din lumea filmului vin dinspre Sundance și spun așa: CODA, un remake american al unei comedii franceze de succes, a câștigat marele premiu al festivalului și a fost cumpărat de Apple cu 25 de milioane de dolari. Un vis pentru orice cineast, cu atât mai mult în pragul unui nou an marcat de pandemie.

Până ajunge la noi CODA lui Sian Heder, te invităm să vezi originalul, La Famille Bélier, regizat de Éric Lartigau, care a adus nu mai puțin de 7 milioane de spectatori numai în Franța și avut 6 nominalizări la Premiile César. În ambele filme, o tânără cu o voce remarcabilă este singura din familie care aude (CODA = Child of Deaf Adults). Pentru părinții și fratele ei ea este, adeseori, legătura cu restul lumii. Cum ar putea urma un vis pe care familia ei nu-l înțelege?

O comedie caldă și emoționantă, în care o vei descoperi pe Louane Emera, participantă la concursul The Voice, din Franța.
VEZI FILMUL

#NOUTĂȚI

Out of Nature

Împotriva firii// Regia: Ole Giæver, Marte Vold, 2014
„Acum aș putea face ceva ireversibil”, își spune un bărbat colindând singur prin munți. Din afară, viața lui pare bună – căsătoria, copiii, jobul. Însă înăuntru e furtună. Așa că Martin (jucat chiar de regizor) pleacă de acasă undeva în sălbăticie. Vocea din off, amuzantă și dezarmant de sinceră, demască ipocrizia cotidiană, vine cu planuri fanteziste și ni-l apropie pe Martin, care poate fi oricare dintre noi.
Proiectat la Toronto și Berlin.
VEZI FILMUL

La Ch’tite famille

Familia mea nebună// Regia: Danny Boon, 2018
Un succes de casă în Franța, o comedie înțesată de staruri despre un arhitect faimos pe cale să inaugureze o mare expoziție la Paris. Familia lui din provincie apare însă pe nepusă masă și-i dă peste cap versiunile inventate despre originea sa nobilă. Când își pierde memoria în urma unui accident, este proiectat cu 20 de ani în urmă, când obiceiurile și accentul său erau cu totul altele. Nici unele nu se mai potrivesc cu viața lui simandicoasă din Paris.
VEZI FILMUL

 MUZICĂ ȘI FILM 
Am lansat de curând pe unlimited.tiff.ro un fascinant documentar de Amy Berg, Janis Joplin: Little Girle Blue, cel mai recent dintr-o serie de filme despre staruri ale muzicii și dansului. Ce mai poți vedea:

Amy – documentarul emoționant al lui Asif Kapadia despre Amy Winehouse
Chavela – o incursiune în viața unicei Chavela Vargas
Dalida – un film biografic bazat pe viaţa tumultuoasă a celebrei cântăreţe născute în Cairo
Marguerite – o comedie atașantă inspirată de povestea sopranei fără voce Florence Foster Jenkins
Maria by Callas – documente inedite și înregistrări rare despre cântăreața de operă

Ce-am mai lansat de curând:

Filme româneștiMoromeții (1987) | Brâncuși | Șarmul discret al Bucureștiului

The County, de Grimur Hakornasson
Lolo, regia Julie Delpy
Paris, pieds nus, de Dominique Abel, Fiona Gordon, 2016
Une nouvelle amie, de François Ozon
Microbe et Gasoil, de Michel Gondry
Oldboy, de Park-chan wook
Le tout nouveau testament, de Jaco Van Dormael
The Hundred-Year-Old Man Who Climbed Out of the Window and Disappeared, de Felix Herngren

DOZA DE APERITIFF
În revista online a TIFF-ului, aperitiff.tiff.ro, găsești interviuri, cronici, articole de opinie despre lumea filmului și High5, top 5-ul nostru săptămânal, în mai puțin de 5 minute. Umorul e garantat. Se vede exclusiv pe TIFF Unlimited. Powered by AperiTIFF.

Cel mai recent interviu:
Regizorul și producătorul Claudiu Mitcu: „O mare parte din industrie va fi în pauză”
Lipsa unui concurs CNC în anul 2020 o să se vadă anul ăsta și anul viitor când, probabil, multă lume din industrie se va reprofila. O să te ducă cu Uber-ul un actor, un regizor, un focus puller…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.