Între 3 şi 10 noiembrie 2024, Festivalul Internațional de muzică contemporană Meridian, organizat de Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România prin SNR-SIMC, invită publicul din Bucureşti la o adevărată sărbătoare pentru urechi şi pentru ochi. Sonimagicon este prima din cele trei ediții proiectate pentru a explora relația dintre domeniul sonor şi cel vizual, cu feluritele şi fascinantele fațete ale sale: muzică, film, modă, pictură, video-art, instalații audio-video interactive, performance, multimedia, soundscapes, oglinzi distorsionate reale sau imaginare şi multe alte surprize. Tema se află în corelare cu profilul festivalului, focalizat pe stimularea colaborărilor interdisciplinare dintre artişti din diferite zone culturale şi pe atragerea unui nou public pentru muzica contemporană, românească şi nu numai.
Ca în fiecare an, și această a XIX-a ediție a Festivalului Meridian oferă surprize: artişti de excepție din România, Polonia, Olanda şi Republica Moldova, seria de cine-concerte New Grooves, Old Mov(i)es, oferită de Institutul Cultural Român, recitalul-prezentare de modă Haute Piano Couture, concerte camerale cu pictură live sau cu proiecții video, Arhiva de Animație, video-concert şi video-opere, spectacol multimedia hipnotic cu artişti-oglinzi, concert de concerte de percuție, muzici pentru sticlă sau hârtie, gamelan balinez sau tulnice underground din Munții Apuseni, instalații interactive, concert jazz-rock, improvizație în parcare, performance, teatru muzical distopic şi simpozionul muzicologic „Rădăcini”, dedicat marilor compozitori români.
Festivalul cuprinde și evenimente la Cluj-Napoca, Timişoara şi Iaşi unde publicul se va delecta cu propuneri inedite: cine-concerte, video-concerte, concerte camerale şi un recital de excepție de contrabas augmentat.
“Muzica timpului nostru, „muzica contemporană”, are în sine o puternică dimensiune vizuală, se hrăneşte din paleta imensă de codificări şi asocieri pe care le face percepția noastră între sunet şi imagine. Închidem ochii, ascultăm şi vedem – fie culori, precum Olivier Messiaen, fie marea, precum Debussy, fie metropole eclectice, maşinării, tărâmuri „exotice”, mituri şi poveşti. Aşadar, îngemănarea muzicilor cu artele vizuale s-a săvârşit organic, îmbogățindu-se una pe alta şi găsind, o dată cu trecerea timpului, noi şi noi înveşmântări şi forme de exprimare: de la filmul mut cu muzică live sau teatrul muzical-instrumental, la cele mai spectaculoase opere multimedia. Asta este miza SONIMAGICONULUI, imensa şi fascinanta lume a sunetului-imagine, a sunetului-magie, a sunetului-iconic. Publicul este invitat să Vadă, să Asculte, să Simtă, să se Bucure de tot acest rezervor miraculos.” (Diana Rotaru, Director artistic al festivalului MERIDIAN)
Organizatorul Festivalului Internațional MERIDIAN – SONIMAGICON este Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România, prin SNR-SIMC, Secțiunea Naționala Română a Societății Internaționale de Muzică Contemporană – cea mai mare rețea culturală din domeniul muzicii noi, având peste un centenar de existență şi reprezentanțe în peste 50 de țări.