În februarie 2022, Rusia a invadat Ucraina într-o escaladare a războiului început în 2014. La doi ani distanță de la acel moment, PRO TV difuzează în premieră filmul documentar „20 de zile în  Mariupol” – care spune povestea unor jurnaliști blocați în orașul ucrainean, în încercarea de a surprinde primele imagini ale asediului. Filmul poate fi urmărit sâmbătă, de la ora 00:15, pe PRO TV și VOYO.

După aproape un deceniu în care a acoperit multe dintre conflictele internaționale, Mstyslav Chernov a realizat primul său lungmetraj, cu un impact emoțional devastator, ce are la bază știrile prezentate zilnic de-a lungul conflictului și înregistrări personale din timpul războiului. Filmul este o relatare vie și brutală a momentelor îngrozitoare trăite de civilii prinși în asediu. În plus, documentarul reprezintă o lecție despre cum jurnaliștii pot raporta dintr-o zonă de conflict și care este impactul unor astfel de știri.

Acțiunea are în centru o echipă de jurnaliști ucraineni, formată din Mstyslav Chernov și colegii săi, care sunt blocați în Mariupol, unul dintre orașele asediate din țară. Fiind singurii reporteri care au rămas în oraș, corespondenții de la Associated Press încearcă să își continue munca de documentare și să surprindă imagini terifiante, definitorii războiului.

„20 de zile în Mariupol” a câștigat premiul pentru cel mai bun film documentar la Premiile Academiei Britanice de Film (BAFTA) și se numără printre producțiile nominalizate la categoria „Cel mai bun film documentar” în cadrul celei de-a 96-a ediție a Premiilor Oscar, care vor fi decernate pe 10 martie, în timpul ceremoniei organizate de Academia de Arte și Științe Cinematografice la Dolby Theatre din Los Angeles.

Documentarul poate fi urmărit sâmbătă, de la ora 00:15, la PRO TV și pe VOYO.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.