Seriale polițiste există de când lumea și, în ultimii ani, majoritatea sunt variațiuni pe aceeași temă. Avem clasicul scenariu în care echipa rezolvă un caz/episod (ca întreaga franciză „Lege și ordine”) sau un caz/sezon, fie unul nou („The Killing” sau „Broadchurch”), fie unul vechi, nerezolvat de zeci de ani („Unforgotten”). Pe o treaptă mai sus se plasează cele în care oamenii legii sunt pe urmele unui criminal în serie, care pare la fel de imposibil de prins ca Terminatorul („Br(o)en” sau „Ragdoll”).

Și, din când în când, mai apar unele povești care sparg aceste matrițe și propun ceva diferit: seriale cu polițiști care își cercetează colegii corupți („În numele legii”), în care știi din start cine e criminalul („Crimele din Belfast”) ori în care unul dintre detectivi este frate de cruce cu puştiul din „Al șaselea simț” („River”). Sau în care fantoma victimei încearcă să afle singură cine a omorât-o – ca „Hotel Beau Séjour” și serialul pe care vi-l recomandăm în articolul de față, „La porta rossa”/„Poarta roșie”.

Titlul serialului de 24 de episoade se referă la ușa roșie văzută de toate spiritele umane, prin care – dacă nu treci – rămâi printre cei vii. Din 12 decembrie, Focus Sat TV difuzează – în premieră exclusivă în România – primele două sezoane ale acestui serial italian lansat în 2017, în fiecare luni și joi, de la ora 21:30, când vor fi difuzate câte două episoade. Bineînțeles, „Poarta roșie” poate fi urmărit și direct în Aplicația Focus Sat, oriunde și oricând. Această poveste noir italiană vine la pachet cu o intrigă altfel: comisarul Leo Cagliostro (Lino Guanciale) este omorât, dar fantoma lui rămâne pe Pământ, pentru că are o premoniție macabră, legate de soția lui – judecătoarea Anna Mayer (Gabriella Pession). Asta îi dă ocazia să încerce să descopere și cine este criminalul care i-a curmat viața.

O investigație polițistă neobișnuită

Această investigație atipică este – evident – cel mai greu caz din cariera lui Leo, un comisar impulsiv, care nu prea respectă nici procedurile, nici ordinele superiorilor. Și care, înainte să fie scos din schemă, voia demascarea capului unui rețetele de traficanți de droguri. Din motive logistice lesne de înțeles, polițistul invizibil nu se luptă singur cu morile de vânt: este ajutat de o adolescentă de 17 ani, Vanessa (Valentina Romani), care poate vorbi cu spiritele, dar și de Jonas (Andrea Bosca), alt spirit fantomatic, care îl ajută să se obișnuiască în noile circumstanțe.

Ce urmează este un amestec labirintic de personaje care ascund secrete, minciuni și regrete legate de trecut, din care protagonistul trebuie să găsească o ieșire. „Poarta roșie” te prinde și grație peisajului de la Marea Adriatică, din Trieste (unde are loc acțiunea), dar și datorită unei coloane sonore care creează atmosfera perfectă, în care este omniprezent fragmentul Allegretto din Simfonia a 7-a a lui Beethoven.

Un final întârziat

Această poveste (produsă de RAI Fiction și Velafilm) este distribuită pe plan internațional de StudioCanal. Al treilea și ultimul sezon al serialului polițist cu un twist supranatural este în curs de producție, data lansării fiind programată în Italia în ianuarie 2023 (la aproape 4 ani de la difuzarea ultimului episod din a soua serie). Pandemia COVID-19, modificările apropo de scenariu și regie și factori legați de criza prin care a trecut postul Rai 2 (care difuzează serialul în Italia) au întârziat semnificativ lansarea acestui ultim capitol TV – care va avea 8 episoade.

Până aflăm cum se termină povestea comisarului Leo Cagliostro, nu ratați premiera acestui serial: pe 12 decembrie, de la ora 21:30, pe Focus Sat TV sunt difuzate primele două episoade din „Poarta roșie”! Sau, dacă preferați app-urile de streaming, în Aplicația Focus Sat puteți urmări povestea polițistă noir oriunde și oricând.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.