Seria interviurilor cu actorii principali din comedia neagră „Oameni de treabă” („Men of Deeds”) continuă astăzi, pe PlayU.ro, cu Vasile Muraru (care îl joacă pe Constantin), în filmul care apare în cinematografe pe 25 noiembrie. Regizat de Paul Negoescu („Două lozuri”), acesta spune povestea lui Ilie (Iulian Postelnicu), care e polițist într-un sat unde corupția e – cum altfel? – la ea acasă. În urma unor evenimente violente la care asistă și a tensiunilor acumulate, protagonistul e nevoit să ia decizii importante și la muncă, și în viața personală.

Pe Vasile Muraru (care împlinește 66 de ani pe 14 noiembrie) – actor de teatru și film cu o carieră de peste 40 de ani și tot atâtea filme în care a jucat – publicul îl știe și îl iubește și din televiziune. A debutat în 1978 (în „Expresul de Buftea”), iar în ultimii ani l-am văzut în „Ana, mon amour” (2017), „Neidentificat” (2020) și „Miracol” (2021). Recent, a revenit la filmări în Moldova natală, pentru „Oameni de treabă”, unde interpretează un rol negativ, extrem de diferit de toate de până acum: cel al lui Constantin, un primar corupt, care vrea să fie și să facă legea la el în sat.

Vasile Muraru: „Om de treabă înseamnă cineva cinstit, care chiar face ce promite, nu mimează (cum face primarul din film)”

 

PlayU.ro: Povestiți-ne despre personajul dumneavoastră. Care au fost cele mai dificile momentele de la filmări?

Vasile Muraru: Personajul meu e primarul din sat, un tip care crede mai presus de orice în influența pe care o are, crede că e buricul pământului, e atent doar la bani și relații, adică e tipologia unui primar escroc și uns cu toate alifiile, genul acela de care lumea știe și pe care îl critică presa zi de zi. E un tip care parează că e om de treabă, dar pentru el primează interesul personal; poate 10 % face lucruri și pentru alții, dar le face doar de fațadă.

Mai dificile poate au fost nopțile, că e mai greu să filmezi noaptea, dar n-aș spune că am avut momente grele, fiindcă am făcut filmul cu mare drag, nici n-am realizat când am făcut naveta la Botoșani, nici nu știu cât au trecut cele 20 și ceva de zile, a fost foarte frumos.

Aveți vreo scenă preferată de la filmări sau anumite momente care v-au rămas în minte?

Am avut multe momente frumoase, la filmări. Îmi amintesc de scenele cu Iulian Postelnicu (care îl joacă pe polițistul Ilie – n.r.), când personajul lui găsește un cadavru în grădină, de replicile haioase pe care le aveam cu actorul Daniel Busuioc de la Iași, care joacă rolul preotului, glumeam cu toții. Cred că am glumit tot timpul.

Ce înseamnă „oameni de treabă”?

Pentru mine, fiind de la țară, om de treabă înseamnă cineva cinstit, care chiar face ce promite, nu mimează (cum face primarul din film). M-am întâlnit la un moment dat cu un primar care mi-a dat câteva sfaturi pentru filmări, să fac așa și pe dincolo. Un om de treabă, în realitate, e de fapt un om gospodar, care ajută, care se gândește și muncește la ce lasă în urmă, se sacrifică pentru comunitate și universul acela mic în care trăiește (nu cum fac cei din film, care doar zic că sunt de treabă).

Am fost recent în nordul Moldovei și te șochează schimbările, construcțiile. Lumea aleargă în toate părțile, e un carusel, e greu, e ca peste tot în țară, de fapt. Dar, din păcate, cred că mai sunt peste tot în România (nu numai în Moldova) astfel de comunități cum e cea pe care o vedeți în film, pentru că așa sunt oamenii, e firesc cumva, greu se schimbă lucrurile. Cât despre corupție, știți sloganul postdecembrist „E voie să înjuri”? – zici ce vrei, dar schimbarea reală nu se întâmplă.

De ce să mergem să vedem acest film?

Aș vrea ca publicul să vadă acest film pentru că este o creație deosebită, iar colegii mei sunt niște artiști adevărați, foarte talentați, care au dat viață unor personaje speciale, cu umor. Am făcut multe filme din 1978 încoace, au apărut multe filme de festival și pentru public, și „Oameni de treabă” al lui Paul Negoescu e un film în adevăratul sens al cuvântului, despre oameni și pentru oameni, cum este și „Neidentificat” al lui Bogdan George Apetri. Fiind din Piatra Neamț, m-am bucurat să filmez din nou în Moldova, acasă. Și a ieșit un film foarte bun. Veniți să-l vedeți la cinema!

Nu uitați: după avanpremiera din 22 octombrie (ora 20:00, Cinemateca Eforie, în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest), „Oameni de treabă” intră în cinematografe pe 25 noiembrie!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.