Astăzi continuăm seria interviurilor cu cei 4 actori principali din comedia neagră regizată de Paul Negoescu („Două lozuri”): „Oameni de treabă” („Men of Deeds”). Fimul intră în cinematografe pe 25 noiembrie și spune povestea lui Ilie (Iulian Postelnicu), care e polițist într-un sat unde corupția e – cum altfel? – la ea acasă. În urma unor evenimente violente la care asistă și a tensiunilor acumulate, protagonistul e nevoit să ia decizii importante și la muncă, și în viața personală.

De data asta, stăm de vorbă cu Anghel Damian (31 de ani), care îl joacă pe Vali, un tânăr polițist care se mută de la București în satul din nordul Moldovei unde are loc acțiunea, sperând să învețe rapid meserie și să poată înainta în carieră. Anghel Damian este actor, scenarist, producător și regizor. A absolvit UNATC-ul (București) și a debutat în lungmetraj cu un rol secundar, în „Roxanne” (2013). Primul rol principal a fost în „Perfect sănătos” (2017). Rolul din serialul „Vlad” (2019-2020, Pro TV) i-a adus popularitate în rândul publicului larg, iar recent a fost regizorul unui nou serial Pro TV („Clanul”), care a avut premiera toamna asta.

Anghel Damian: „Mă bucur că meseria pe care am ales-o îmi oferă posibilitatea să experimentez o altă viață”

 

PlayU.ro: „Oameni de treabă” a fost foarte bine primit la Festivalul de Film de la Sarajevo și nu numai. Ce părere crezi că va avea publicul din țară?

Anghel Damian: Speranța mea e că publicul din țară va veni să vadă filmul în sala de cinema din 25 noiembrie, pentru că – dacă va face asta – în mod cert va pleca din sală cu o satisfacție, cu gândul și cu ideea că filmul românesc poate să fie și altfel. Este o comedie neagră, după gustul meu, e ceva ce reprezintă foarte bine umorul românesc – ăla care ne face pe noi să fim așa speciali, poate mai degrabă umorul ăsta tradițional, din popor, cu influențe balcanice.

De ce să mergem să vedem acest film?

„Oameni de treabă” e un film care are foarte mult umor și avem nevoie de asta, mai ales în perioada pe care o traversăm. E un film cu un umor subtil, de calitate, un umor negru, care prezintă o realitate românească extrem de necesar de privit… Sunt situații de viață care se întâmplă în jurul nostru și pe care de multe ori alegem să le ocolim cu privirea, ne uităm în altă parte, dar ele trebuie privite drept în ochi, cu umor și ironie, ca să ne dăm seama mai bine cine și unde suntem.

A fost o provocare să filmezi această poveste, apropo de linia narativă a personajului tău?

Orice personaj care e foarte departe de eul tău interior este o provocare, dar am învățat (pe parcursul anilor) să privesc asta cu foarte mare deschidere și să o iau cu bucurie, adică niciodată nu iau situațiile de genul ăsta cu un stres suplimentar, ci din contră, mă bucur că meseria pe care am ales o îmi oferă posibilitatea să experimentez (pentru o perioadă scurtă de timp) o altă viață, cu alte experiențe (diferite de ale mele), și să încerc să gândesc și să trăiesc pe parcursul a 30 de zile de filmare (și poate câteva săptămâni de repetiții înainte) altfel decât o fac în mod obișnuit. Asta e cea mai mare satisfacție din meseria de actor.

Personajul meu este un tânăr pornit pe fapte mari, vrea să schimbe țara, vrea să se afirme, așa cum își doresc cei mai mulți tineri din ziua de azi. A ales o carieră unde, aparent, are multe oportunități să facă asta (o carieră de polițist), dar socoteala de-acasă nu se potrivește cu cea din târg și de aici rezultă și plot-ul nostru. E aruncat undeva într-un sat din nordul Moldovei și descoperă o nouă realitate, foarte diferită de cea pe care o știa și la care visa. Are un simț al justiției foarte foarte bine conturat, ușor naiv aș putea spune, adică visează la o dreptate din asta absolută, care nu există în viață.

Dar e tânăr, așa că îl iertăm pentru greșeala asta și își va plăti prețul opțiunilor și alegerilor pe parcursul filmului. Evident, vine cu niște așteptări (ca superiorul lui să îmbrățișeze aceleași idealuri și principii), dar se lovește repede de o realitate opusă și descoperă că nu e așa. Vede cum e să fii tarat și manierizat în profesia asta și de aici se așază un soi de conflict (mai mult sau mai puțin tacit) cu niște volute din ce în ce mai spectaculoase și aici e cheia filmului, această luptă dintre două feluri de a vedea viața.

Care a fost cel mai greu moment din timpul filmărilor?

O să încerc să nu dau spoilere, dar personajul meu trece printr-un moment de cumpănă dramatic, e la limita dintre viață și moarte. La un moment dat, am avut un make-up special pentru o anumită scenă, care a durat vreo 4-5 ore. Cred că acela a fost cel mai greu moment, adică a fost unul mai degrabă de ordin tehnic, când am avut acel machiaj special pe față și a trebuit să stau mult timp nemișcat, pentru realizarea acestuia; dar toate momentele de la filmări au fost extrem de simpatice. Iulian Postelnicu (care îl joacă pe polițistul Ilie – n.r.) e genul de partener care îți face viața ușoară și foarte haioasă la filmare, așa că alături de el și de Paul Negoescu (regizorul filmului – n.r.) am traversat toate provocările actoricești, cu foarte mult umor și haz.

Nu uitați: după avanpremiera din 22 octombrie (ora 20:00, Cinemateca Eforie, în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest), „Oameni de treabă” intră în cinematografe pe 25 noiembrie!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.