Toamna aceasta, PlayU.ro vă invită la cinema, la un film românesc regizat de Paul Negoescu („Două lozuri”): „Oameni de treabă” („Men of Deeds”). Acesta e o comedie neagră care intră în cinematografe pe 25 noiembrie și spune povestea lui Ilie (Iulian Postelnicu), care e polițist într-un sat unde corupția e – cum altfel? – la ea acasă. În urma unor evenimente violente la care asistă și a tensiunilor acumulate, protagonistul e nevoit să ia decizii importante și la muncă, și în viața personală.

„Oameni de treabă” a avut premiera internațională la Festivalul de Film de la Sarajevo și îi are în distribuție pe Iulian Postelnicu, Crina Semciuc, Vasile Muraru și Anghel Damian. Povestea autohtonă fost bine primită de critici și public – aici puteți citi câteva dintre impresiile din Variety, dmovies.org, Screen Daily și Cineuropa.

 

Bine primit de critici și de publicul festivalier

Din acestă săptămână, vom intra în culisele filmului și vom sta de vorbă cu cei 4 protagoniști. Regizat de Paul Negoescu și scris de Radu Romaniuc și Oana Tudor, „Oameni de treabă” s-a regăsit, în această toamnă, în selecțiile Festivalului Internațional al Filmului Francofon Namur (Belgia), Festivalului Internațional de Film Tirana (Albania), Festivalului Internațional de Film Antalya (Turcia) și Festivalului Internațional de Film de la Leskovački, (Serbia), unde Paul Negoescu a și câștigat un trofeu, la categoria „Cel mai bun regizor”.

Pelicula va fi prezentată și la Festivalul Internațional de Film Varșovia (Polonia), la CineEast (Luxemburg), Festivalul Internațional de Film Arras (Franța), Festivalul Internațional de Film Cottbus (Germania) și Rumänisches Film Festival (Germania). În România, „Oameni de treabă” are avanpremiera pe 22 octombrie, de la ora 20:00, la Cinemateca Eforie (în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest). Din 25 noiembrie, intră în cinematografe, distribuit de Bold Film Studio.

Interviu cu Iulian Postelnicu (a.k.a. Ilie, în „Oameni de treabă”)

Săptămâna aceasta am stat de vorbă cu actorul Iulian Postelnicu (44 de ani), care îl interpretează pe Ilie, presonajul principal al poveștii. Născut într-un sat de lângă granița româno-moldovenească, Iulian Postelnicu s-a mutat la Focșani, unde a descoperit actoria (la 15 ani) și s-a îndrăgostit iremediabil de  această meserie. La 22 de ani a absolvit UNATC-ul (București), cu o diplomă de licență în actorie.

Iulian a interpretat mai multe personaje secundare, în „Domestic” (2012), „Un om la locul lui” (2018) și „Un etaj mai jos” (2015, pentru care a primit o nominalizare la Premiile Gopo, pentru „cel mai bun rol secundar”). În 2019, l-a jucat pe Vali (în „Arest”), rol care i-a adus un Premiu Gopo („cel mai bun actor într-un rol principal”). Cele mai recente roluri ale sale sunt cele din „Otto Barbarul” (2020) și serialul HBO „Ruxx” (2022).

Pe lângă cariera de actor, Iulian Postelnicu a fost scenarist pentru mai multe emisiuni și seriale TV românești, precum „Mondenii” și „Las Fierbinți”. Mai nou, a colaborat (alături de Bogdan George Apetri) la scenariul pentru „Neidentificat” (2020).

 

Iulian Postelnicu: „Cred că (filmul) o să fie bine primit, pentru că e un amestec de tensiune și comedie care e gustat de publicul de la noi”

 

PlayU.ro: Cine și cum este personajul tău? Care au fost cele mai mari provocări?

Iulian Postelnicu: Personajul meu e un agent șef de poliție, undeva într-un sat din Nordul Moldovei, are aproape 40 de ani, e divorțat, nu are copii, nu are casă, nu prea are venituri și de vreo zece ani lucrează ca șef de post în satul ăsta. Își dorește să-și împlinească viața cumva, pentru că simte că lucrurile i s-au scurs din mână, nu mai vede viitorul și toate se leagă în capul lui de o potențială livadă și o casă pe care ar putea s-o construiască acolo. Are un model foarte strâmb, foarte șui despre lumea asta și despre ce ar trebui să i se întâmple lui și se agață de speranța asta cu livada. Faptul că e orb la ce se întâmplă în jur (că alege să ignore sau să închidă ochii) contribuie la ruptura asta între ce visează el și realitate, așa că n-are cum să se termine bine pentru el. Altfel, din afară, unii ar zice că individul e un dobitoc, n-ar trebui să ai empatie pentru el; dar, din alt punct de vedere, e un pic trist ce se întâmplă cu el.

N-a fost nimic dificil în realizarea acestui film, a fost o bucurie la filmări, de la început la sfârșit. Mi-a plăcut foarte mult scenariul din prima clipă când l-am citit, apoi – odată ce am lucrat la poveste – s-au limpezit mai multe întrebări, lucrând cu regizorul Paul Negoescu. Deci n-a fost nimic greu (dimpotrivă) și așa cred că trebuie să fie orice film pe care îl faci, fiindcă dacă nu îl faci cu bucurie se simte. E bine când fiecare știe ce are de făcut și, după aceea, toți muncesc cu bucurie. Așa a fost la „Oameni de treabă”.

Ai rămas în minte cu vreun moment amuzant de la filmări? Ți-a fost greu să interpretezi un personaj cu accent moldovenesc?

Toate momentele de la filmări au fost amuzante. Poate ar fi unul dintre micile accidente care au și rămas în film, cum ar fi o scenă în care personajul meu (Ilie) se duce beat la Cristina (personajul Crinei Semciuc) acasă, la miezul nopții, și ea îl trimite la culcare. La întoarcere, m-am dezechilibrat și am căzut, e destul de amuzant, ca imagine. Ar mai fi și altele, dar nu le pot povesti. Mi-au rămas multe replici amuzante de pe platouri. Una ar fi „Oi, Cluci, cine l-o găsît, tu? Fimei-sa!” și apoi toți strigau asta pe platou. N-am avut probleme nici cu accentul, fiind din Focșani: chiar dacă e diferit de cel din nordul Moldovei, care e mai pronunțat și mai melodios, sper că m-am apropiat.

Ce înseamnă „oameni de treabă”?

„Oameni de treabă” e un titlu ironic – oamenii de aici nu sunt oameni de treabă, sunt niște monstruleți, cu care nu vrei să ai de-a face. Pentru mine, un om de treabă înseamnă (în primul rând) un om în care să ai încredere și pe același nivel pun bunătatea și competența, indiferent de domeniu.

Pelicula a fost foarte bine primită la Festivalul de Film de la Sarajevo și la festivalurile de la Tirana și Namur, va rula și la Varșovia, și la Salonic. Cum crezi că va fi primită de publicul din țară?

Sper să fie foarte bine primit și chiar cred că o să fie bine primit, pentru că e un amestec de tensiune și comedie care e gustat de publicul de la noi.

Nu uitați: după avanpremiera din 22 octombrie (ora 20:00, Cinemateca Eforie, în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest), „Oameni de treabă” intră în cinematografe pe 25 noiembrie!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.