Filmul artistic independent despre Experimentul Pitești, început în 2011 prin eforturile regizoarei Victoria Baltag, a avut Proiecția de Gală in memoriam Ion Caramitru, la Sala Ion Caramitru a Teatrului Național București, în data de 9 martie 2022. Lungmetrajul prezintă unul dintre cele mai înfiorătoare experimente de mutilare emoțională  și fizică prin tortură, realizat de regimul comunist – Experimentul Pitești. Proiectul este rezultatul a 10 ani de muncă benevolă și voluntară a peste 600 de oameni.

Lung-metrajul aduce cu sine si o serie de evenimente educativ-culturale, inițiate de către Victoria Baltag. Primul eveniment a fost comemorarea actorului Ion Caramitru prin proiecția de gală organizată în memoria maestrului. Al doilea eveniment este o expoziție de fotografie si de pictură, prezentate publicului larg în premieră.

Pe 19 martie, în parteneriat cu Teatrul National din Bucuresti, va avea loc vernisajul dublei expoziții.

 

Despre eveniment

Expoziție de fotografie documentară dedicată lung-metraj-ului despre Experimentul Pitești, un proiect dezvoltat voluntar într-un deceniu de munca și încredere

O selectie de 250 de fotografii (selectate de către directorul de imagine a filmului Experimentul Pitesti, Marius Donici) ce prezintă momentele filmarilor lung-metrajului vor fi expuse  în premieră absolută în foaierul Sala Media, la considerația  consumatorilor de artă si cultură. Fiecare fotografie beneficiază de un text explicativ si o contextualizare de timp si spațiu .  Studenții si elevii sunt foate incurajati să viziteze această expoziție de fotografie documentară. .

Expoziția de pictură care porneste de la 3 lucrări semnate Fag Negrescu, student închis la Pitești între 1949-195.

Operele, atât artistice, cât și istorice, sunt descrise într-un material video de catre Doamna Rodica Mazarini (nora Generalului Nicolae Mazarini) care a primit lucrările in dar, chiar de la Fag Negrescu.

Expoziția de pictură însumează și un numar de artiști plastici contemporani, care susțin aceasta cauză cu lucrările lor inspirate de subiectul Experimentul Pitesti. Printre aceștia enumerăm pe:  Costel Iarca, Dorin Apreutesei, Geanina Miron, Adrian Sia Saba, Ionut Constantin, Nora Cupcencu. Multe dintre aceste lucrări i-au fost donate Victoriei Baltag încă din 2014 pentru a le licita si contribui la necesarul financiar producției lung-metrajului despre Experimentul Pitești. Asadar, unele lucrări se pot licita,  iar fondurile colectate merg la proiectul de film Experimentul Pitești, un proiect independent, fără buget și cu contracte amânate.

 

19 martie 2022. Începând cu orele 18 vă așteptăm la vernisajul de pictură și fotografie,  Foaierul Sala Media, TNB, Bucuresti. Din program:

Deschiderea evenimentului  va fi  făcută de către  un reprezentant al TNB, gazda dublei expozitii, moment urmat de către curatorul evenimentului, Doamna Mimi Necula și  apoi cateva vorbe din partea organizatorului evenimentului, regizoarea Victoria Baltag.

 

 

Context

Despre Experimentul Pitești știm că „A fost una dintre cele mai cumplite experiențe de dezumanizare pe care le-a cunoscut epoca noastră”, așa cum afirmă istoricul François Furet, membru al Academiei Franceze. Perioada nefastă a istoriei, între 1949-1952, a făcut mii de victime: reeducarea, tortura fizică și mentală a studenților din România, inițiată de comuniști. Scopul: crearea omului de tip nou. Cei care aveau o altă convingere politică sau religioasă, alta decât cele agreate de regim, erau supuși reeducării prin tortură. A fost considerat cel mai agresiv program de spălare a minții din Europa de Est.

 

„Evenimentele noastre sunt încununarea celor mai bine de 10 ani de muncă asiduă la acest proiect mai mult decât necesar. Ca să ne dezvoltam sănătos, este important să ne cunoaștem trecutul, să ni-l asumăm, să învățăm din el și să evităm să se mai întâmple asemenea atrocități. Încă mai avem nevoie de ajutor în completarea costurilor pe care trebuie să le acoperim (remunerația actorilor și echipei, taxele pentru aplicațiile la festivaluri, distribuție, și multe, multe altele. Avem campania noastră pe Bursa Binelui și va invit, cu amabilitate să accesați https://www.bursabinelui.ro/BursaBinelui/Proiecte/Experimentul-pitesti-film). Mulțumesc colegilor mei, actorilor și echipei. Oameni care au lucrat câte 17 ore pe zi, în fiecare zi! Vreau să mulțumesc rudelor deținuților politici care au  suferit la Pitești, dumnealor au fost  sufletește alături de mine în tot acest timp și mă bucur că la evenimentul nostru de suflet au avut curajul să împărtășească din durerea dumnealor venită dintr-o rană amară care nici acum nu s-a cicatrizat.”, afirmă Victoria Baltag, regizoarea filmului și inițiatoarea proiectului Experimentul Pitești – Filmul.

 

„Era firesc ca Teatrul Național ”I.L.Caragiale” să susțină fără ezitare  acest proiect, nu doar ambițios, ci și tulburător prin gravitatea temei abordate, găzduind  evenimentele filmului aducem totodată un omagiu memoriei lui Ion Caramitru. Îi felicităm pe toți realizatorii și, nu în ultimul rînd pe Victoria Baltag, care a reușit să catalizeze atâtea energii pentru a-și duce la bun sfârșit filmul Experimentul Pitești, gest curajos și necesar de recuperare a istoriei. ”, declară reprezentanții Teatrului Național ”I.L. Caragiale”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.