La Belle Époque… Franța se pregătește pentru secolul XX, însă un scandal politic pare a arunca Parisul într-o nouă perioadă atroce și întunecată a violenței, răscoalelor, conspirațiilor și a șantajului. Mai mult decât atât, nimeni nu pare a fi în siguranță, indiferent că vorbim de copii, femei sau bărbăți, genul și religia continuând să rămână un punct nevralgic pentru Parisul cosmopolit. Ieșind din sfera dramelor procedurale frantuzești moderne cu care ne-am obișnuit în ultimii ani, și pe care am învățat să le apreciem oferindu-ne personaje emblematice, prin Paris Police 1900 cei de la Canal+ încearcă ceva nou. Nou, provocator și putem spune chiar cu acel quelque chose care te face să dai play la următorul episod fără să stai pe gânduri (ori să te uiți de două ori la ceas când vezi că este deja trecut de miezul nopții :P). Împățimiții serialelor TV cunosc deja stilul și limitele în care sunt dispuse să joace anumite studiouri, dar și libertățile de care se bucură multe dintre titlurile europene. Acesta este și cazul Paris Police 1900 în care subiectul și frica sădită în rândul cetățenilor aduce pe micul ecran momente violente, sângeroase și nu numai.

Paris, 1899. De la primele minute facem cunoștință cu ceea ce devine punctul zero al unei crize politice de proporții, Franța rămânând fără președinte. Treptat, ajungem să cunoaștem fiecare personaj în parte, să ne raportăm la reacțiile fiecăruia și, totodată, alături de acestea să avem Parisul ca personaj colectiv, orașul în sine jucând un rol important pentru telespectator. După o moarte prezidențială în mrejele plăcerii, facem cunoștință cu Antoine Jouin un tânăr inspector prins într-un caz pe care l-am putea trece în prezent la rubrica Moravuri. Un caz destul de întâlnit în zilele noastre, chiar stereotip pentru relațiile amoroase tip may-december, însă prin care telespectatorului i se aduc noi informații despre legile acelei vremi, despre inegalitățile sociale, dar și mai multă profunzime asupra lui Jouin. În marea de ofițeri, acesta devine o voce umană a rațiunii. Rămâne de văzut dacă personajul va continua să fie scris pe schița novicelui idealist și isteț care gândește cu sufletul și nu rămâne rațional și ancorat în decadența de dincolo de ușa biroului său.

Jérémie Laheurte (Jouin)

Pe parcursul episodului rulează o serie de scene puternice și cu impact emoțional pentru ochii privitorului. Fiecare vine ca o notă definitorie pentru personajul ce urmează a fi prezentat. Ură, violență, manipulare, demagogi politici și discursuri populiste ce nu țin cont de neutralitate ori poziție socială. Metrese și curtezane iscusite în slujba serviciilor de informații de la acea vreme, infractori cunoscuți cu relații printre oficiali ce nu sunt sancționați, victimele fiind descurajate a depune vreo plângere ori lua orice altă măsură împotriva agresorilor. Viața din Paris pare a decurge într-un tumult obișnuit, până când la orizont pe Sena apare plutind trunchiul însângerat al unei tinere. Analiza preliminară – slavă cerului că victima este catalogată a fi o femeie din clasa de jos și nu cineva din elita cosmopolită ori, mai rău, cu legături prin ministere.

Acțiunea Paris Police 1900 se derulează suficient de rapid ca privitorul să devină agrenat în poveste însă nu și plictisit de îndoirea subiectului cu momente irelevante și superficial adăugate. Rând pe rând ni se dezvăluie câte puțin din fiecare personaj, chiar dacă este clar de la început cine sunt eroii și cine antagoniștii. Și totuși, vremurile sunt de așa natură încât unele linii de demarcație devin neclare.

Décor, Illustration, Ambiance de Tournage

Prin cele opt episoade ale serialului, Canal+ ne aduce via Focus Sat o poveste ce aruncă o privire la poate cea mai veche meserie, servicii secrete, reminisciențe ale unei societăți și a unor jocuri de culise care persistă și azi, chiar dacă suntem la mai bine de un secol distanță, într-un alt spațiu social și mult mai dezvoltați în inovație și tehnologie. O privire fugitivă în presă și putem să vedem fiecare personaj oglindit nu numai la nivel național, ci și regional – astfel  învățăm că ființele umane rămân neschimbate și cu aceleași valori, pe scurt, de-a lungul timpului jucătorii se schimbă, însă jocul rămâne același. Iar puritanismul, naționalismul, xenofobia și sexismul sunt doar câteva dintre temele abordate și împletite în intriga Paris Police 1900.

– Raisa –

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.