Pe 12 iunie, începând cu ora 18.00 până la ora 24.00, ARCUB se alătură reţelei de spaţii culturale a Nopţii Muzeelor şi îşi deschide porţile sediului din Centrul istoric cu vernisajul expoziţiei I, Human, un proiect semnat de artista Saint Machine, produs de Asociaţia TRA şi CETAL şi organizat de ARCUB. După Noaptea Muzeelor, expoziţia I, Human poate fi vizitată la ARCUB, în pasajul Gabroveni şi Sala Bolţilor, în perioada 13 iunie – 7 iulie 2021, zilnic, în intervalul orar 14.00-22.00.

 

Cu participări la Festivalul de Artă New Media și Audio-Vizuală MADATAC (Madrid, Spania), Festivalul Ars Electronica (Linz, Austria) şi Athens Digital Arts Festival (Atena, Grecia), proiectul I, Human, construit în jurul conceptului de interconectivitate, este prezentat la ARCUB în contextul post pandemic, în care ARCUB caută să reactiveze spaţiul de întâlnire dintre bucureşteni şi artiştii oraşului afectaţi de restricţiile impuse din ultimii ani.

 

Gândit ca o instalaţie media interactivă, I, Human testează, prin artă și tehnologie, noi modele de comportament colectiv. Proiectul semnat de Saint Machine propune o rețea de sculpturi luminoase ce funcționează drept colectori de emoții umane, dar și drept agenți generatori ai acestora, vizitatorii fiind influențați emoțional de peisajul sonor diferit din fiecare modul.

 

„I, Human analizează impactul pe care o acţiune individuală, locală, ce poate părea neînsemnată, cum este starea psihică a unui singur individ, poate afecta structuri colective. În mod simbolic, am folosit empatia utilizatorilor instalației drept conținut pentru a influența condițiile de hrănire ale unei populații de microorganisme și lumina laser drept mediu purtător de conținut, sau altfel spus, informație. Vizitatorii expoziției sunt implicați ca subiecți umani ai experimentului, generatori de conținut, dar și observatori în timp real ai acestuia.” declară artista Marilena Oprescu Singer (aka Saint Machine).

 

Cele 8 module interconectate ale instalației detectează astfel emoțiile privitorilor și transformă gradul lor de empatie în pulsuri de lumină laser ce hrănesc o populație de microorganisme în cadrul unui experiment de biofotonică desfășurat în timp real.

 

La graniţa dintre instalaţie multimedia, performance și studiu al coeziunii umane mediate de tehnologie, Saint Machine a creat proiectul transdisciplinar I, Human în colaborare cu cercetătorul Marian Zamfirescu și echipa CETAL – Centrul de Tehnologii Avansate cu Laseri din cadrul Institutului Național pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației. Din echipa proiectului I, Human fac parte compozitorul Mitoș Micleușanu, programatorii Alexandru-Florin Vartic, Sorin Olexiuc, Răzvan Levarda și inginerul electronist Radu Mititelu.

 

Despre proiectul I, Human

I, Human a mai fost prezentat cu sprijinul Institutului Cultural Român la nivel internațional la ARS ELECTRONICA 2019 în cadrul expoziției Limited Humanity – Platforma Europeană pentru Umanism Digital, la Athens Digital Arts Festival, iar pe plan local la festivalul de artă new media RADAR – Romanian Artists Developing Alternative Realities și Insatiable Machines – Halucinarium.

Partea de cercetare a instalației I, HUMAN a demarat în august 2018 în cadrul Fusion – un program de rezidențe artistice în institutele de cercetare de la Măgurele, organizat de Fundația9. În luna februarie 2019 proiectul a fost expus în etapa de “work in progress” în cadrul expozitiei Fusion la Rezidența BRD-Scena9 cu sprijinul EXPO ARTE, apoi instalația a participat la Festivalul de Artă New Media și Audio-Vizuală MADATAC, la Medialab-Prado, Madrid.

De asemenea, procesul de lucru și partea de cercetare artistică a proiectului I, HUMAN a fost prezentată în cadrul Encuentro AVLab – Albert Merino y Saint Machine la Medialab-Prado.

 

Despre Saint Machine

SAINT MACHINE (n. 1979) este pseudonimul unei artiste experimentale ş­i curatoare române interesată de aspectele conceptuale ale percepţiei. Aceasta este autoarea unor instalaţii multimedia imersive ce folosesc corpul uman pentru a funcţiona. Acestea investighează procese biologice, propunând ş­i analizând ideea de spaţiu văzut ca organism viu. Lucrările artistei sunt sculpturi organice cu miez digital ce chestionează disponibilitatea umană de a ceda propria fizicalitate în schimbul conţinutului digital. În interactiunea cu aceste organisme hibride ce emit lumină, succesul în controlarea lor este întodeauna echivalent cu disponibilitatea de a te lasa asimilat.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.