8 dintre ei ne-au convins şi vor urca pe scenă în semifinală, dar 13 iunie va fi cu noroc doar pentru 5 dintre concurenţii sezonului 6 „Vedeta populară”. Iuliana Tudor prezintă semifinala celui mai iubit show de talente din folclorul românesc duminică, ora 21.00, la TVR 1.

 

Cele mai frumoase cântece de ritual sau ceremonial de nuntă din zona natală a concurenţilor ajunşi în semifinala „Vedeta populară” vom asculta duminică seară, la TVR 1. Vor fi trei ore de show cu emoţii, cu momente care ne vor face inima să tresalte de bucurie sau de tristeţe, în acord cu frumoasa muzică populară a românilor, dar şi pe melodii din folclorul grecesc, maghiar, sârbesc, ucrainean, bulgăresc, tigănesc, ba chiar şi aromân. 8 concurenți vor încerca din răsputeri să convingă juriul că merită să ajungă în finală. Șapte dintre ei au câștigat edițiile din acest an. Cel de-al optulea este semifinalista care, anul trecut, nu a reușit să ajungă la concurs din cauza suspiciunii de covid. Îşi va juca șansa acum. Iuliana Tudor ne este gazdă şi companie într-un show exploziv, plin de culoare şi emoţie, duminică, 13 iunie, de la ora 21.00, la TVR 1.

 

În prima parte, semifinala îi pune pe concurenţi faţă în faţă cu o probă efervescentă: vor cânta o melodie la alegere din folclorul minorităților, iar în a doua, vor uimi publicul şi juriul cu melodii din ceremonialul de nuntă al românilor.

 

Rocker împătimit, tânărul Alexandru Drăghici (26 de ani), din Dolj, a încercat să formeze un taraf la numai 10 ani. În semifinală, va reproduce, în stil spontan, lăutăresc, alături de colegii lui din trupa transformată pentru o seară în taraf, un cântec dintr-un moment ritual al mirelui. Un bouzouki (instrument cu care va cânta) şi o melodie de dans specific insulei Ikaria, învăţată pe la petrecerile greceşti, mai fac parte din arsenalul pregătit de el pentru „Vedeta populară”.

 

Bunica i-a atras atenția să nu cumva să aibă două noduri la basma, pentru că asta înseamnă doi bărbați, în loc de unul. Tot de la ea a aflat şi de „Cântecul miresei”, pe care Maria Luiza Schmidt, din Gorj, îl va prezenta în concurs la „Vedeta populară”, duminică seară. Pentru melodia din folclorul maghiar, adolescenta de 16 ani a apelat la ajutorul secţiei maghiare a Ansamblului Artistic Profesionist Mureşul şi al celor de la Radio Târgu Mureş.

 

Bucovineanca Sânziana Ștefan (30 ani) ar fi trebuit să urce pe scena semifinalei în sezonul 5, dar fiind atunci contact direct al unei persoane cu Covid, nu a putut ajunge la concurs. Să vedem dacă îi surâde norocul pe 13 iunie. În semifinală ne va surprinde cu un cântec de zestre, dar şi cu unul de nuntă din folclorul aromân.

 

Din când în când, face naveta la Piteşti, acolo unde este iubitul ei. Pentru Roberta Selarcea (23 de ani), cântecul de nuntă ales are o semnificație profundă, pentru că urmează să se căsătorească în curând. Aşa că, la „Vedeta populară”, parcă într-o avanpremieră la propria ei ceremonie, tânăra profesoară de muzică din Banatul de Câmpie, Arad, va prezenta un cântec de nuntă. Şi tot în semifinală, vrea să ne impresioneze cu o melodie de dragoste din folclorul sârbesc.

 

La numai 16 ani, Marina Roşu e fascinată de un anume obicei de nuntă bine păstrat, la ea, în Dâmbovița. La „Vedeta populară”, ea va cânta melodia „Nuneasca” şi ne va dezvălui cum şi-a imaginat acest obicei pentru nunta proprie. Marina mai aduce pe scenă un cântec din folclorul ucrainean, pentru care a avut ajutorul celor de la Uniunea Ucrainenilor din România.

 

Şi o olteancă din Romanaţi vrea să treacă în finala „Vedeta populară”. La 19 ani, Andreea Dinu iubește muzica populară, dar a vrut să-și asigure un viitor pe care-l consideră mai sigur și urmează Facultatea de inginerie medicală. Pentru a reproduce cât mai exact „Cântecul bradului”, dintr-un obicei reprezentativ zonei, a vorbit cu lăutarii din sat. În semifinală, Andreea cântă şi ne încântă şi cu o melodie din folclorul bulgăresc.

 

Pentru o prezenţă memorabilă pe scenă la „Vedeta populară”, bihoreanca Bianca Diana Popa (18 ani) interpretează în semifinală „Mândră îi mireasa noastră”, alături de un rapsod din satul Roşia, Bihor, interpret la vioară cu goarnă încă din copilărie. În show-ul de duminică seară, studenta la Compoziţie muzicală aduce şi o piesă foarte veche, de jale, din folclorul aromân.

 

„Ia-ți mireasă ziua bună” va răsuna pe scenă la „Vedeta populară” aşa cum se cânta pe Vlaşca, de unde vine concurentul Marin Tudor (53 de ani), lăutarul din Giurgiu care, în copilărie, își însoțea tatăl la nunțile din zonă. Şi tot el va încinge atmosfera cu un cântec din folclorul ţigănesc.

 

Pe tot parcursul semifinalei, concurenţilor le vor fi alături membrii Ansamblului folcloric Profesionist Cindrelul – Junii Sibiului, manager și coregraf Silvia Macrea, asistent coregraf Alesia Sas. Iar Orchestra Națională Valahia, dirijor Marius Zorilă, singura orchestră privată din România, care împlineşte 10 ani de activitate şi performanţă, îi va acompania de-a lungul celor trei ore de show.

 

Mai este un pas până la Marea Finală „Vedeta populară”, dar numai cinci concurenți vor merge mai departe în concurs duminică seară. Pentru cine va fi cu noroc 13 iunie? Vedem la TVR 1 duminică, de la ora 21.00, când Iuliana Tudor ne aşteaptă alături de semifinaliștii emisiunii, la o nouă întâlnire emoţionantă cu muzica populară. Românii de peste graniță o pot urmări simultan, la TVRi și TVR Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.