Patimile lui Hristos, filmul (interzis de câteva ţări musulmane) cu care Mel Gibson a stabilit mai multe recorduri, povestea lui Noe Arca Vieţii, realizată de BBC în 2015, precum şi câteva producţii româneşti despre pilda jertfirii sunt programate la TVR înainte de sărbătoarea Paştelui.
Din 2 mai, Iepuraşul aduce copiilor prieteni minunaţi, precum Delfinul Bernie, sfioasa Penelope sau legendarul Păcală. Şi adulţii au pregătite câteva surprize cinematografice, de la comedii şi film de acţiune, la Telecinemateca – unde este programată o incredibilă parabolă din 1954 inspirată de romanul lui George Orwell – producţie supervizată de CIA.
Joi, 29 aprilie, TVR 2 a programat de la ora 21.10 drama Corul, o coproducţie Franţa-Elveţia-Germania, cu multiple nominalizări la Oscar şi Globurile de Aur. Filmul despre puterea vindecătoare a muzicii a ocupat în 2004 primul loc în box-office-ul francez şi a fost unanim apreciat pe plan internaţional, chiar dacă el a fost făcut cu eforturi enorme – producătorul fiind nevoit să îşi amaneze casa pentru a termina acest proiect.
Vineri, 30 aprilie, TVR 2 îi invită de la ora 17.10, pe copii să afle Povestea lui Blue, cel mai bun prieten al unui băiat orfan, în timp ce pentru adulţi a programat de la ora 20.10 producţia TVR Meşterul Manole de Lucian Blaga, un teleplay nominalizat la categoria «cel mai bun spectacol de teatru tv» la ediţia din 1994 a premiilor UNITER. Avându-l pe Marius Bodochi în rolul principal, spectacolul în regia Olimpiei Arghir ne reaminteşte mitul jertfirii, transpus în cheie mistică.
Tot în Vinerea Mare, de la 22.10, TVR 1 aduce cel mai aşteptat, comentat, controversat şi plin de semnificaţii film religios: Patimile lui Hristos, producţia lui Mel Gibson cu trei nominalizări la Oscar în 2005, cu Jim Caviezel, Monica Bellucci şi Maia Morgenstern în rolurile principale. Considerat filmul religios cu cele mai mari încasări din box-office-ul mondial din toate timpurile, producţia în care actorii vorbesc în latină şi aramaică are poveşti de culise incredibile. Una dintre ele este că în urma numeroaselor experienţe mistice trăite de echipă pe parcursul filmărilor, doi dintre membrii acesteia, un ateu şi un musulman, s-au convertit la creştinism.
Sâmbătă, 1 mai, de la 20.10, TVR 2 aduce în premieră cea mai nouă poveste despre Noe şi sarcina sa incredibilă, aceea de a construi „Arca vieţii”. Filmul artistic din 2015, în regia lui Kenneth Gleenan, este realizat de celebrii producători ai BBC One.
Tot sâmbătă, TVR 1 a programat de la ora 21.10 filmul românesc Osânda, cu Amza Pellea în rolul unui om care are o grea cruce de purtat. Filmul în regia lui Sergiu Nicolaescu este ecranizarea romanului „Velerim şi Veler Doamne” de Victor Ion Popa.
În Duminica Paştelui, copiii au parte de mai multe surprize la TVR. Astfel, la TVR 1, sărbătoarea începe pentru ei la 10.10 cu desene animate: Aripi de hârtie, urmate de la 10.45 de filmul de aventuri Bernie, un delfin special iar de la ora 17.10 de comedia fantastică Blestemul Penelopei. În rolul principal o vedem pe Christina Ricci care interpretează rolul unei tinere frumoasă, bogată şi delicată care însă în loc de nas, s-a născut cu un rât de porc.
Duminică seară, copii, părinţi şi bunici sunt invitaţi să se amuze cu două comedii: de la 20.10 la TVR 2 cu Păcală, eroul snoavelor româneşti interpretat cu mult har şi umor de Sebastian Papaiani, iar de la 23.10, la TVR 1, cu Supraveghetorul, un individ dur care cu greu face faţă unui grup de puştani.
Luni, 3 mai, de la 8.30, la TVR 1 continuă aventura lui Bernie, un delfin special – în cea de-a doua parte a filmului, pentru ca adulţii să asiste de la 22.10 la întâlnirea marilor maeştri ai artelor marţiale într-un film cu renume: Pumnul asasinului (Street Fighter: Assassins’s Fist).
Dacă e marţi, la TVR 1 e Telecinemateca – aşa că în 4 mai de la ora 22.10, este programat un film-parabolă care a zguduit la vremea sa întreaga lume. Ferma Animalelor, producţie SUA – Marea Britanie din 1954, a fost nominalizat la premiile BAFTA pentru cel mai bun film de animaţie. Analele spun că această dramă inspirată de romanul cu acelaşi nume al lui George Orwell a fost realizată în perioada de vârf a Războiului Rece, fiind comandată şi supervizată de Agenția Centrală de Informații Americană (CIA).