Avem voie la Biserică în noaptea de Înviere, dar nu avem voie în club de 1 mai. Invitatul lui Sebastian Zachmann la “Insider Politic”, ministrul Internelor, Lucian Bode,  a explicat care sunt condițiile în care se vor desfășura, în acest an, Sărbătorile Pascale. “În noaptea de Înviere este permisă deplasarea credincioșilor la slujbele religioase în intervalul 20 – 5 dimineața.  Nu este nevoie de protocol între MAI și Biserica Ortodoxă. Scopul nostru nu e de a sancționa cetățenii, ci de a limita răspândirea pandemiei și atunci impunem respectarea normelor de protecție sanitară: distanțare, masca și celelalte măsuri. În ceea ce privește petrecerile din cluburi, în această perioadă, această activitate este restricționată. În noaptea de Înviere aceste unități economice nu sunt deschise, ele nu pot funcționa. Ne putem gândi ca,  într-un viitor apropiat, aceste petreceri să fie permise, dar în acest moment nu avem o reglementare care să permită acest lucru.”

Ministrul a avut un mesaj și pentru românii care se întorc acasă din străinătate de Paști. Pentru aceștia va fi aplicat un set de reguli.  “Românii care doresc să vină în țară de Sfintele Sărbători trebuie să consulte lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat. În condițiile în care vii dintr-o astfel de țară, trebuie să știi următoarele lucruri: dacă nu ai un test PCR negativ, intri în carantină 14 zile; dacă ai un test PCR negativ, realizat în urmă cu 72 de ore, vei intra în carantină 10 zile; dacă ești vaccinat cu ambele doze și au trecut minim 10 zile de la rapel, nu vei avea nicio restrictie”, s apus șeful Internelor.

Vești bune pentru cei din turism vin de la Guvern, De 1 Mai este permisă cazarea pe litoral la 70 % din capacitate. Însă și aici se aplică în continuare regulile sanitare impuse de autorități. “În acest moment, reglementarea legată de masca este în vigoare. Masca este obligatorie. Până în data de 1 mai este posibil să discutăm despre eventualitatea de a limita purtarea măștii în anumite circumstanțe: în vârful muntelui, la plajă, cum nici la restaurant nu mănânci cu masca. Sunt lucruri de bun-simt.”

 

Ministrul Lucian Bode a făcut și bilanțul sancțiunilor primite de protestatarii din Piata Victoriei. “La proteste, au participat în medie 9.000 de protestatari pe zi: de la 31.000 la 400. Au fost aplicate 6.500 de sancțiuni în valoare de 3,3 milioane de lei. Au fost constatate 68 de infracțiuni, cele mai grave în București, unde au fost răniți 12 jandarmi. S-au întocmit 8 dosare penale pentru ultraj, furt și distrugere. 14 persoane au fost arestate preventiv, 3 sunt în control judiciar, 2 sunt în arest la domiciliu.” Nici senatorul Diana Sosoacă nu a scăpat de sancțiuni. “Diana Soșoacă a fost sancționată contravențional în mai multe rânduri, dar, conform legii, numărul și valoarea sancțiunilor privesc doar persoana în cauza și nu pot să le comunic public.”

 

În studioul “Insider politic”, ministrul Afacerilor Interne a vorbit și despre planul național de vaccinare. “Până la 1 iunie ar trebui să avem peste 5 milioane de români imunizați, printre care și cei 150.000 de angajați din industria HORECA. În luna iulie noi estimăm că vom avea 10 milioane de români imunizați, aproape 70% din populația activă a României”, a spus Lucian Bode.

 

Iar tonul optimist nu s-a oprit aici, ministrul a dat speranță și celor care își doresc să se căsătorească în acest an. “Văd posibilă organizarea nunților cu un număr limitat de invitați”, i-a declarant acesta jurnalistului Sebastian Zachmann la Prima TV.

 

 

 

Emisiunea Insider Politic poate fi urmărită în fiecare duminică, la Prima TV, de la ora 11.00.  Ne puteți urmări pe www.primatv.ro, pe pagină de Facebook a emisiunii, https://www.facebook.com/insiderpolitic sau cea de Instagram, https://www.instagram.com/insiderpolitic/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.