Despre cultura unei naţii, Mahatma Gandhi spunea că ea se află în „inimile şi sufletul oamenilor săi”, în timp ce Octavian Paler considera că ea „este – sau ar trebui să fie – o anumită formă de a iubi lumea și de a spera”.

 

Este motivul pentru care la TVR 3, din această primăvară, aveţi noi motive de speranţă şi iubire precum şi numeroase ocazii unice de a vă deschide inimile şi sufletele către frumuseţea artelor şi a oamenilor care o crează. Pentru că departe de a fi ceva abstract, cultura este la TVR 3 accesibilă tuturor, indiferent de vârstă, interese sau preferinţe.

 

Sâmbătă, 3 aprilie, trei noi programe vin să îmbogăţească oferta emisiunilor pentru minte, inimă şi suflet: Cult@press (de la 19.50) ne aduce o revistă a presei culturale, Seara de dans contemporan (de la 21.00) ne prezintă spectacole emblematice recente din istoria dansului contemporan românesc, după care dăm o Tură prin cultură (de la 21.50) pentru a trece în revistă evenimentele şi noutăţile săptămânii din domeniul cultural.

 

Acestea se adaugă celui mai plăcut tratament pentru suflet: Pastila de artă, administrată în fiecare seară a săptămânii la TVR 3, de la ora 22.50. Este reţeta prin care Ileana Ploscaru Panait vă incită să descoperiţi artele plastice şi operele de o excepțională valoare şi să analizaţi înțelesurile lor, apropiindu-vă de lumea misterioasă a creatorilor de frumos.

Aşadar din 3 aprilie, noua emisiune Cult@press vă propune sâmbăta, de la ora 19.50, să rămâneţi conectați la realitatea culturală, proiectată în paginile presei de profil. Carmen Târnoveanu aduce săptămânal o revistă a presei culturale, cu informații percutante ce ridică probleme și îndeamnă la reflexie. Toți cei care vor să rămână conectați la realitatea culturală vor putea afla, în doar cinci minute, principalele informații ale săptămânii.

 

Ora 21.00 marchează, în 3 aprilie,  un adevărat eveniment: reluarea după o întrerupere de 12 ani a emisiunii Seara de dans contemporan. Realizată în parteneriat cu CNDB (Centrul Naţional al Dansului Bucureşti), Seara de dans contemporan aduce în atenția telespectatorilor  lucrări coregrafice valoroase create la începutul mileniului trei, spectacole emblematice care ocupă un loc în istoria dansului contemporan românesc.  

Prima ediţie, în 3 aprilie, cuprinde reportajul making of al spectacolului „Outcome” de Manuel Pelmuș.

 

Seara de dans contemporan a debutat iniţial în 2009 la TVR Cultural iar acum revine, după 12 ani, cu noi ediţii. Noua serie pune accentul pe generaţiile diferite de artiști ce se intersectează în crearea a nouă producții coregrafice realizate de: Vava Ștefănescu, Mihai Mihalcea, Manuel Pelmuș, Mădălina Dan, Simona Deaconescu, Eduard Gabia și alți coregrafi apreciați. Fiecare episod al actualului sezon va prezenta un making-of al unei producții noi de dans, în care se vor regăsi imagini cu producțiile noi, dar și secvențe de arhivă cu cele originale, plus mărturii – de ieri şi de azi – ale coregrafilor și protagoniștilor.

 

Fiecare reportaj va avea o introducere în care Vava Ștefănescu, managerului CNDB, Mihai Mihalcea, directorul de programe CNDB și Mihaela Michailov, critic de dans, alături de Bogdana Pascal, vor analiza contextul și realizarea fiecărei producții în parte. 

 

Filmările au fost realizate în perioada iunie 2020 – martie 2021, în momentele mai relaxate de pe parcursul anului pandemic, dar și pe durata restricțiilor – când au fost luate toate măsurile de siguranță. Multe dintre prezentări au fost organizate special pentru camera de filmare, astfel încât publicul poate asista acum, la TVR 3, la un program unic.

 

De la 21.50, Irninis Miricioiu şi Marius Constantinescu vă propun să daţi o Tură prin cultură la TVR3, făcând o succintă trecere în revistă a celor mai importante evenimente, a  noutăţilor săptămânii din artele spectacolului, literatură, pictură, sculptură, muzică – şi veţi afla care sunt principalele evenimente culturale din timpul unei săptămâni bucureștene. Această Tură prin cultură la TVR3 vă va spune care sunt titlurile noi , ce pregatesc actorii pentru reluarea activitatii – chiar și online, ce expoziții s-au mai vernisat sau – de ce nu – ce emisiuni noi le-au mai fost pregătite la TVR3, acolo unde cultura se află la ea acasă.

 

Pe lângă aceste noutăți, TVR 3 vă invită să urmăriți, zilnic, cele mai interesante şi atractive producţii ale studiourilor teritoriale: TVR Cluj, TVR Craiova, TVR Iaşi, TVR Timişoara, TVR Târgu Mureş, precum şi programul Matinalii de la TVR MOLDOVA. Astfel, TVR 3 îmbină armonios atât informaţiile din toate zonele ţării, cât şi munca a zeci de jurnalişti din afara Bucureştiului, dedicaţi să reflecte cât mai fidel realitatea care îi înconjoară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.