La început de an, la TVR 1, emisiunile continuă cu ediţii în premieră. Printre acestea: seriile documentare „Moştenirea clandestină” şi „România veritabilă”, emisiunile „Garantat 100%”,

„Breaking Fake News”, „Politică şi delicateţuri”, „Replay”, dar şi programul care are ca protagoniști medici și stăpâni de animale din România, „Petmania”.

 

Din 6 ianuarie, ora 22.00, seria documentară „Moştenirea clandestină” continuă la TVR 1 cu două noi episoade, în care Monica Ghiurco alături de istorici şi diplomaţi de carieră, români şi străini, analizează politica externă a României din perioada regimului comunist.

 

Pe 7 ianuarie, ora 22.00, într-o nouă ediţie „Anchetele comisarului Antonescu”, gazda emisiunii, Dan Antonescu, ne prezintă povestea unei tragedii care a schimbat legea taximetriei. Ceea ce a început, în 2017, ca anchetarea unui accident de circulaţie s-a transformat, mai târziu, în investigarea unei crime ai cărei autori au fost dincolo de orice bănuială. Au fost urmărite 39 de piste şi peste 1000 de persoane amprentate în cadrul acestui dosar. Iar finalul – de-a dreptul şocant pentru toţi cei implicaţi.

 

Sâmbătă, 9 ianuarie, de la ora 11.00, „Alina şi picii ei” ne cheamă alături de ei în universul copilăriei, în cea de-a doua ediţie a emisiunii care ne poartă în lumea purităţii şi a anilor lipsiţi de griji. „Fuego, vechi prieten şi coleg, cu care am împărţit scena şi cabinele în turnee” (Alina Sorescu), se prinde în joaca celor mici. Ei îl provoacă şi îl încurcă cu întrebări deştepte, iar Paul le împărtăşeşte trucuri de artist micilor lui fani din platoul emisiunii.

 

Tot sâmbătă, telespectatorii pot urmări la TVR 1 un nou episod al programului emoționant, dar și plin de informații utile, ce are ca protagoniști medici și stăpâni de animale din România. În cea de-a doua ediţie „Petmania”, suntem martorii unor momente dificile din viaţa câtorva animale de companie, dar vom înţelege şi relaţia specială de iubire dintre stăpâni şi animalele lor: din cauza efortului depus de-a lungul anilor, un Border Collie campion extrem de iubitor s-a îmbolnăvit de epilepsie… Cum şi dacă reuşesc să îl stabilizeze Adrian şi echipa sa de la clinica veterinară, aflăm sâmbătă, 9 ianuarie, ora 12.00, la TVR 1. Frankie, un buldog francez de 4 ani, care nu mai poate respira, este adus de urgenţă de Bianca si Andrei, la medicul veterinar. Nedezlipit de Frankie, stăpânul, bărbat în toată firea, are lacrimi în ochi şi abia poate să vorbească. Ce sfaturi primesc şi cum se rezovă problema, vedem la „Petmania”.

 

Duminică, pe 10 ianuarie, Mircea Dinescu invită la „Politică şi delicateţuri” o tânără actriţă cunoscută publicului din seriale tv. Dezinvoltă şi voluntară, Anca Dinicu se oferă să dea o mână de ajutor în bucătăria poetului, crezând că trebuie să taie câteva legume, însă entuziasmul îi scade brusc atunci când Dinescu îi arată o farfurie plină cu…raci. Așadar, o ediție cu scoici și raci, cu muzica Tarafului de Caliu și cu o invitată simpatică și talentată, duminică de la 14.30, la TVR 1!

 

Episodul 4 al seriei „România veritabilă” este dedicat artei și pasiunii fără limită. Octavian Isailă, colecționar și antreprenor, ne dezvăluie o pagină neștiută din istoria orașului Mediaș (vechea Metropolă de vin a Transilvaniei), istorie pe care a descoperit-o de-a lungul a 15 ani. Poveştile despre pasiunea pictorului Constantin Pacea pentru colecţionarea obiectelor din alte vremuri, despre „rostul” fotografului Răzvan Voiculescu, precum şi cea a Ansamblului Baladele Deltei sunt culese şi prezentate de Cristina Şoloc pentru a defini „România veritabilă” duminică, 10 ianuarie, de la 16.30, la TVR 1.

 

În prima ediţie din 2021, „Breaking Fake News” ne propune o retrospectivă a ediţiilor din sezonul trecut. 2020 a fost marcat de pandemie şi infodemie. „Ştirile false şi dezinformarea au contribuit la divizarea societăţii, la radicalizare. Dacă pentru pandemie, să sperăm că s-a descoperit antidotul – vaccinul, pentru infodemie acesta ne-a fost tot timpul la îndemână: adevărul!”, punctează realizatorul emisiunii. Marian Voicu revine cu ediţii în premieră „Breaking Fake News” la TVR 1 de duminică, 10 ianuarie, ora 19.00.

 

Tot duminică, de la 23.00, Cătălin Ştefănescu ne dă întâlnire cu Irina Meliţă, Ilinca Păun Constantinescu, Ştefan Simion, Radu Tîrcă – reprezentanţii României la Bienala de arhitectură de la Veneţia, într-o ediţie în premieră „Garantat 100%”. Proiectul creat de ei şi care va reprezenta România la ediţia din 2021 a Bienalei (amânată din 2020) abordează tema migraţiei a peste 3.4 milioane de români (cca 17% din populaţia totală a ţării) după aderarea României la UE, în anul 2007, exod fără precedent în Europa, pe timp de pace.

 

Încheiem săptămâna cu o ediţie de asemenea în premieră a emisiunii „Replay”, în care Marian Olaianos vorbeşte despre fotbalul românesc de ieri şi de azi cu antrenorul şi fostul fotbalist al Craiovei Maxima, Aurel Ţicleanu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.