Zdob și Zdub au trezit URSUL din Carpați

În această primăvară, trupa Zdob și Zdub vine cu o piesă nouă și un sound nou. Piesa URSUL, deja numită de fanii trupei piesă-manifest contra tăierii pădurilor, aduce nu doar un mesaj eco, dar și muzică eco. Chitară unplugged, tilincă, tradiționala dobă și un spirit indie – așa sună Ursul zdubesc.

 

 

Roman Iagupov (voce): „Am compus această piesă, aflându-ne în concediu creativ în Carpați, regiunea Oituz. Hoinărind prin munți, am văzut păduri pustiite și camioane cu lemne. Stăpâna cabanei, unde locuiam, ne-a povestit despre defrișările ilegale ale pădurilor din regiune. Așa „a venit” Ursul la noi. Am fost inspirați de ceea ce am văzut. Dar, piesa Ursul este nu doar despre situația concretă din Romănia, ci din toată lumea și despre faptul, că noi toți – oamenii, fauna, flora, facem parte din același ecosistem și depindem unii de alții.”

Mihai Gîncu (compozitor, chitară-bas): „Ca sound, ca muzică, piesa Ursul este un pas nou în evoluția trupei noastre. Ursul a pus începutul unui program nou și melodiilor noi, cu abordare mai acustică, mai indie și experimente cu instrumente folclorice din toată lumea. Dacă mesajul social al piesei este ințeles doar de vorbitorii de limbă română, atunci muzica Ursului, în stil “indie pozitiv” va fi ințeles de orice public, în orice colț al lumii. Urmează sa lansăm și un album, care va fi in același spirit.”

 

Piesa Ursul a fost înregistrată la Chișinău. La înregistrare au participat copiii din Studioul Folcloric „Iedera” a Surorilor Osoianu.

 

Muzică: Mihai Gîncu

Text: Andrei Copoț

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.