Rareș Năstase, corespondent special Știrile PRO TV, prezintă, duminică la România, te iubesc!, un reportaj amănunțit despre criza națională de forță de muncă ce se acutizează și ne afecteaza zilnic, pe fiecare în parte. Statisticile arată oficial faptul că suntem 19 milioane de români, însă cifrele scad de la an la an. Mirajul străinătății are efecte dezastruoase asupra forței de muncă bine calificate, implicit și asupra economiei țării.

După ce a prezentat numeroase exemple de români care au reușit în străinătate și au descoperit rețetele prin care să se integreze în sistemele de muncă și în sociețățile în care au ales să trăiască, Rareș și-a concentrat de această dată atenția asupra situației din România și cum se prezintă forța de muncă în acest moment.

Am filmat în ultimii ani foarte mulți români stabiliți prin alte țari europene. Am văzut ce înseamnă exodul, cine sunt cei care pleacă. Așa că acum am vrut să văd și cine a mai rămas să muncească la noi, cum se descurcă țara, în contextul în care vorbim de o migrație masivă, începută încă din anii 90. Duminică facem o radiografie minuțioasă a economiei românești, ce se ascunde, de fapt, dincolo de creșterile economice anunțate de către autoritati. Analizăm criza de forță de muncă, pe fondul unei depopulări accentuate și a emigrării masive. Cerem soluții și explicații de la foști și actuali guvernanți. Am fost aproape 23 de milioane, imediat după Revoluție, și astăzi, în scripte, am rămas 19 milioane. Doar oficial, pentru că în realitate consider că numărul e mult mai mic, la ora la care difuzăm reportajul. Și mai rău e că, dintre cei rămași, muncesc mai puțin de 5 milioane. Ei țin în spate toată economia. Cumva, un roman, ține “în spate” alți trei. Dezvoltăm în schimb un trai la limita supraviețuirii, menținem enclave de sărăcie, în care e mai bine să fii asistat social, și în care munca a fost scoasă din ecuație”, a spus Rareș Năstase despre fenomenul care pune stăpânire pe România.

Care este legătura între plecarea românilor în occident și apariția enclavelor de sărăcie de la sate, comune și chiar orașe, vedem duminica aceasta, de la ora 18:00, într-o nouă ediție România, te iubesc!”.

 

Tu când ai spus ultima dată România, te iubesc?

Toate reportajele pot fi urmărite pe www.romaniateiubesc.stirileprotv.ro.

1 COMENTARIU

  1. Am văzut reportajul de astăzi și ați făcut niște calcule eronate intenționate am crezut ca sunteți departe de antena 1 dar văd că toți sunteți la fel… Ați spus ca o femeie vine la 2 luni cu 1200€ ,adică 500 pe luna dacă scădem transportul…și în România nu e mare diferență de salariu pt ca câștiga 1750 Ron pe luna. Ori sunt producătorii prosti ori sunteți hoți boala romanului. Aia 1200€ sunt banii pe care ia pus deoparte în România ce plm sa pui deoparte cu 1750 pe luna tâmpiților.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.