Nordicii stau bine la capitolul seriale serioase, cu protagoniste puternice: vezi „Forbrydelsen” (2007-2012), „Borgen” (2010-2013), „Bro(e)n” (2011-2018), „Jordskott” (2015), „Modus” (2015-2017) și „Saknad” (2017). O mențiune de onoare merge și către „Rita”: nu poate fi încadrată în același curent TV Euro Noir (pentru că e o poveste light, comico-dramatică), dar are în centru o eroină solidă și taaare simpatică.

Rita (Mille Dinesen) e profesoară de daneză și istorie la școala Islevgård (predă la clasele IV-IX), vizavi de care locuiește (fix peste drum, via un gard viu). O tipă neconvențională, rebelă (ca idee, are dosarul plin de avertismente și a fost suspendată pentru că s-a culcat cu tatăl unei eleve), cu un iz de Sarah Connor și killer hair, a cărei uniformă profesorală e o pereche de jeanși combinată întotdeauna cu o cămașă în carouri (de ce, aflăm abia în sezonul 4), care trage din țigară cu același nesaț arătat când predă și spune fix ce-i trece prin cap, indiferent de interlocutor. Ceea ce o face extrem de mișto de urmărit! Mamă singură, cu 3 copii mari, Rita e friends with benefits cu directorul școlii, Rasmus (Carsten Bjørnlund), și – oricât de mult evită – devine prietena stângacei Hjørdis (Lise Baastrup), care abia și-a terminat studiile pedagogice.


 

Serialul are patru sezoane (al cincilea a fost lansat în iunie în Danemarca și va începe în august pe Netflix), deci are tot timpul din lume să abordeze teme diverse apropo de sexualitate, profesionalism, școală și elevi, părinți cu pretenții exagerate, familii disfuncționale, avort și câte și mai câte. Și m-a cucerit definitiv cu protagonista jucată la fix de Mille Dinesen (my latest girl crush, care e la ea acasă printre copii și adolescenți, dar are probleme mari de relaționare cu adulții din viața ei), cu faptul că te scufundă în procesul educațional danez (și te face să-ți dorești atââât de mult să te fi născut acolo!) și cu faptul că niciun sezon nu este tras de păr ori filmat doar ca să fie (evoluția personajelor e naturală, twist-ul seriei cu numărul 4 e genial și sper că sezonul 5, care a fost un cadou neașteptat, să nu dezamăgească).

Serialul este unul dintre cele mai populare din Danemarca natală și a prins și în restul lumii: Netflix l-a coprodus de la sezonul 3 încoace, s-a făcut și un spin-off despre Hjørdis (2015), versiuni olandeze („Tessa”, 2015) și franțuzești („Sam”, 2016-prezent), iar Lena Headey („Game of Thrones”) urmează să joace în versiunea americană, comandată de Showtime în 2019. Și care nu e prima încercare de adaptare în SUA: în 2013, Anna Gunn („Breaking Bad”) a jucat într-un episod-pilot, which didn’t cut the mustard. Dacă varianta cu Headey va vedea lumina micului ecran și va fi ce trebuie, va înlocui elegant și în același registru „Shameless” (care se va termina în curând, după 11 sezoane).

Sursă foto: imdb.com.

 

Autor: Monica Buzea

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.