Initiata de Ministerul Culturii si Comunicarii din Franta si patronata in prezent de Consiliul Europei, de UNESCO si de Consiliul International al Muzeelor, Noaptea Muzeelor este un eveniment de succes european desfasurat la nivel international si aflat anul acesta la a 15-a editie.

Mii de muzee si institutii culturale din zeci de tari europene si nu numai isi aprind luminile si deschid portile in aceeasi noapte.

Milioane de europeni sarbatoresc cultura iesind pe strazi in aceeasi noapte, insotiti de prieteni si familii.

Anul acesta, evenimentul este sarbatorit in toata Europa in data de 18 mai. Cu toate acestea exista unele tari, precum Luxemburg, care serbeaza acest eveniment intr-o alta data,desi principiile si scopul raman aceleasi.

  • In Romania, evenimentul este organizat de catre Reteaua Nationala a Muzeelor din Romania, membru in conducerea celei mai mari retele pan-europene a muzeelor Network of European Museum.

  • Circuite muzeale si de case memoriale cu un impact important asupra publicului. Anul acesta organizam circuitul clasic din Bucuresti, dar conceptul a fost uneori preluat si de catre alte orase precum: Sibiu, Cluj-Napoca, Iasi, Brasov, Galati sau Baia-Mare.

  • Organizatii culturale noi se alatura in fiecare an: galerii de arta, spatii neconventionale, studiouri creative sau de testare a noilor tehnologii, teatre, licee, universitati, filarmonici, opere, arhive, biblioteci, inchisori ale represiunii comuniste de tip memorial, case ale experimentelor, o casa de licitatie, o casa ecologica prototip, banci, cartiere creative, o ferma a animalelor, o moara de hartie etc. Editia aceasta ar putea fi numita si una a muzeelor de nisa, a cartierelor creative si a studiourilor pentru experimente artistice si culturale: Muzeul Recordurilor Bucuresti, Muzeul Corului Madrigal, Muzeul Virtual Qreator Bucuresti, Casa Over4 Bucuresti, Kaustik Bucuresti, Muzeul Cineastului Amator Resita, Rope Street Brasov, The Institute Bucuresti.

  • Avem si entitati muzeale sau culturale noi, chiar si biserici, aflate la prima lor prezenta de Noaptea Muzeelor: Muzeul de Arta Recenta Bucuresti, Memorialul Gherla si Memorialul Rezistentei si Opresiunii Bihor, Galeria de Stari si Obiecte Bucuresti, Teatrul de Revista Tanase Bucuresti, Forum Apulum Alba-Iulia, Vadon Cinegetica Sf. Gheorghe, Muzeul Arcani Gorj, Galeria Alchimia Iasi, Atelierul Geza Vida din Baia-Mare, Biserica Evanghelica Sibiu

  • premiera o reprezinta participarea unui partid politic, cu o expozitie care nu doreste sa te convinga cu cine sa votezi (din motive de etica a evenimentului), ci de ce trebuie sa votezi in 26 mai 2019: Partidul Uniunea Salvati Romania (USR)

  • Muzeul este principalul agregator al serii, desi in cadrul evenimentului se adauga si alte tipuri de organizatii participante, toate acestea avand drept rezultat o noapte a creativitatii, a interventiilor artistice, a experimentelor si a inovatiilor culturale.

  • Spatiul public se umple de sute de camere urbane unde se intampla lucruri si unde oamenii au parte de o multime de surprize artistice.

  • Socializarea culturala in aer liber, in drumul catre muzee.

  • Experiente traduse in snapshots online.

  • Hashtag: #noapteamuzeelor2019

Printre instituţiile din Bucureşti care s-au înscris la Noaptea Muzeelor 2019 se numără Muzeul Naţional al Ţăranului, Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, Muzeul Naţional de Artă al României, Muzeul Naţional de Geologie, Muzeul „George Enescu”, Muzeul Municipiului Bucureşti, Muzeul Naţional al Aviaţiei Române, Muzeul Naţional al Pompierilor, Muzeul de Artă „Vasile Grigore”, Muzeul Naţional Cotroceni, Muzeul Căilor Ferate Române, Muzeul Naţional de Artă Contemporană, Muzeul de Artă Veche Apuseană „Dumitru Furnică Minovici”, Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi, Muzeul Naţional al Literaturii Române, Muzeul Universităţii de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” şi Muzeul Universităţii Politehnica. Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti – Mogoşoaia va participa şi el la eveniment.

Spaţiile nou intrate în circuitul Nopţii Muzeelor 2019 sunt Muzeul de Artă Recentă (MaRe), Muzeul Recordurilor Româneşti, Muzeul Tablourilor în Mişcare (oferit de Qreator) şi Cel mai mic muzeu mobil, organizat de Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”.

Muzeul de Artă Recentă (MaRe) va pune la dispoziţia publicului, între orele 19.00 şi 03.00, trei expoziţii şi patru evenimente speciale. Două expoziţii temporare vor fi dedicate idealului feminin potretizat de pictori români de la Nicolae Grigorescu până la Ion Grigorescu şi lucrărilor realizate de fotograful Thomas Ruff, cunoscut pentru inovaţia din domeniu. „Diversitate stilistică cu răspundere limitată”, expunerea permanentă a instituţiei, se concentrează pe cei care au creat între 1965 şi 1989, după scoaterea artei româneşti de sub canon stalinist şi după Revoluţia de la 1989, când s-au schimbat concepţiile despre libertate.

Evenimentele speciale vor folosi realitatea augmentativă pentru a „deschide” lucrări din muzeu, vor prezenta poezii semnate de Leonid Dimov şi desene ale lui Florin Pucă şi se vor folosi de muzică fie ca experienţă – „Scoro plays Muslimgauze”, unde Scoro (Bogdan Scoromide) prezintă o selecţie de piese ale compozitorului de muzică electronică experimentală Muslimgauze (Bryn Jones) – fie ca modalitate de relaxare – „Sounds” cu DJ’s „Better than Nada” Corvin şi Călin No Clue”.

Muzeul Recordurilor, care a fost recent deschis, va primi vizitatori între orele 18.00 şi 23.00. Amatorii de recoduri vor putea privi cea mai mare colecţie de fiare de călcat din lume, care are aproape 35.000 de exponate şi a fost omologată oficial de Guiness Book of Records. Cele mai vechi exponate datează de două milenii şi sunt originare din China. Expoziţia conţine numeroase obiecte, atât în formă primitivă, cât şi unele care au fost create pentru a crea cute sau pentru a funcţiona pe bază de cărbuni.

Muzeul Tablourilor în Mişcare este organizat în spaţiul Qreator. Acesta pune la dispoziţie un cadru în care, între orele 20.00 şi 02.00, o serie de opere româneşti realizate de pictori precum Ştefan Luchian, Corneliu Baba, Theodor Aman, Octav Băncilă şi Nicolae Toniza, vor prinde viaţă.

Cel mai mic muzeu mobil este o instituţie itinerantă, care va fi în faţa publicului în Muzeul Naţional al Ţăranului Român, Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, Muzeul Naţional „George Enescu”, Muzeul Colecţiilor de Artă, platoul Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I” şi la Muzeul Municipiului Bucureşti – Palatul Şuţu.

Alte aspecte culturale inedite care vor fi prezente în Bucureşti sunt promise de Kaustik Bucureşti, Teatrul de Revistă „Constantin Tănase” şi o expoziţie organizată de un partid politic. Kaustik va gădui, între orele 20.00 şi 03.00, „Concept H3-Perspective”, o serie de instalaţii personalizate, tehnici noi de fabricare digitală şi instrumente computanţionale. Teatrul de Revistă „Constantin Tănase” susţine, între 21.30 şi 00.30, „Istoria Dansului”, un program care prezintă, din 30 în 30 de minute, demonstraţii şi sesiuni de iniţiere în tainele dansului. Expunerea non-electorală este deschisă în Bulevardul Aviatorilor Nr. 9 între 18.00 şi 24.00 şi doreşte să îi motiveze pe oameni să voteze la alegerile europarlamentare din 26 mai.

Pe plan naţional, au fost înscrise peste 100 de muzee şi entităţi culturale diverse, care provin din 36 de judeţe. Printre noile spaţii de expunere din ţară se numără Memorialul Gherla şi Memorialul Rezistenţei şi Opresiunii din Bihor, Forum-Apulum Alba Iulia, Vadon Cinegetica din Sfântu Gheorghe (Covasna), Muzeul Arcani Gorj, Galeria Alchimia din Iaşi, Atelierul Geza Vida din Baia-Mare şi Biserica Evanghelică din Sibiu.

O altă noutate a Nopţii Muzeelor 2019 în Bucureşti va fi legată de transportarea participanţilor. Cei care îşi doresc să acopere harta obiectivelor din Capitală vor putea apela la serviciul BlackCab. O cursă cu maşinile acestuia poate fi rezervată pe site-ul companiei, prin telefon sau prin intermediul aplicaţiilor mobile. Clienţii care se află la prima vizită sau sunt clienţi regulaţi pot beneficia de reduceri speciale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.