La modul general, alimentația/alimentele ´´fast-food´´ definesc acele alimente care sunt preparate, servite și conumate într-un mod rapid. Sunt acele tipuri de preparate, semi-pregătite, pre-încălzite, pre-ambalate, comercializate prin restaurante sau puncte de desfacere cu acest profil.

Deși ca și concept, alimentele ´´gata de a fi consumate´´ a existat încă din antichitate, în toate civilizațiile ‘’modernismul’’ secolelor XX și XXI și-a pus amprenta asupra calității și cantității.

                Originar din California anilor 1920-1930, stilul fast-food s-a răspândit foarte repede pe întreg globul. Dacă în 1968, McDonald’s avea aproximativ 1000 de restaurante în SUA, în prezent are peste 30000 de restaurante în întreaga lume.

                Pornind la începutul secolului XX de la hamburger și hot-dog, industria fast-food și-a diversificat oferta prin sandvișuri, pizza, kebab, cartofi prăjiți, maioneze, ketchup, deserturi și sucuri îndulcite.

Caracteristicile alimentației tip ‘’fast-food’ și efectele asupra sănătății˸

  • Bogate caloric

  • Conținut crescut de zahăr sau fructoză

  • Conținut crescut de grăsimi saturate, ‘’trans’’ și colesterol

  • Conținut crescut de aditivi (coloranți, conservanți, etc.)

  • Conținut crescut de sare

  • Conținut redus de fibre alimentare

  • Posibil efect cancerigen

Deși în mod tradițional alimentația fast-food este consideratî tipic americană, există multiple variante provenite din zona asiatică, italienească, turcească și mexicană. Caracteristica comună este faptul că aceste alimente sunt intens procesate, pregătite prin prajire în ulei, reîncălzite. Prețul atractiv al acestor produse ascund de fapt calitatea inferioară a ingredientelor, în principal carne cu conținut crescut de grăsime, cereale rafinate, zahăr.

Principalele probleme de sănătate declanșate și susținute de acest tip de alimente sunt cele cardiometabolice˸ obezitate (mai ales cea abdominala), sindromul metabolic, dislipidemiile (creșterea colesterolului ‘’rău’’ în sânge și scăderea celui ‘’bun’’), diabetul zaharat tip 2, boala cardiacă ischemică, hipertensiunea arterială. Consumul frecvent al acestui tip de alimentație, asociat cu un consum redus de fibre alimentare, vitamine și minerale (fructe și legume) a fost incriminat și în creșterea mortalității de cauze cardiometabolice și prin cancer.

La fel de important este și aspectul siguranței alimentare de tip fast-food din punct de vedere toxicologic, riscul de infecții alimentare fiind crescut, atât datorită posibilității infestării cărnii, cât și prin sosurile și mai ales maionezele utilizate.

autor: Dr. Cătălin Nica (Medic specialist diabet,nutriție și boli metabolice )

Pentru mai multe informații îi puteți scrie pe adresa email:catalin_nica@yahoo.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.